Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har varit kompisar i 57 år

/
  • När de började i sjunde klass blev Birgitta Ågren Lindholm, till vänster, och Margaretha Höglund, klasskamrater. Den vänskapen består ännu, efter 57 år.

Det kom ett brev från Birgitta Ågren Lindholm i jämtländska Arvesund. Hon ville ge Dagens ros till sin gamla skolkamrat Margaretha Höglund i Norrfjärden. Trots att Birgitta flyttade från Gnarp för 57 år sedan, har de bägge ungdomskamraterna fortfarande kontakt.

Annons

Birgitta Ågren Lindholm hette Östbom som flicka och bodde med sin familj i Gnarp och gick som barn i Röde skola.

När hon började sjuan hamnade hon i samma klass som Margaretha Höglund från Norrfjärden, och de bägge ungdomarna blev bästa väninnor.

Men efter sjuan flyttade Birgitta och hennes familj till Jämtland.

– Det var den 5 oktober 1956. Jag minns det så väl för jag är född den 3 oktober och jag hann precis fylla 13 år innan vi flyttade, berättar Birgitta.

Hon minns också att hon inte tyckte det var så jättekul att flytta. Hon kände ingen på sin nya skola först, men kom snart in i gemenskapen.

Och gemenskapen mellan Birgitta och Margaretha höll i sig, de fortsatte ha kontakt via brev. När de senare skaffade familj blev det uppehåll med brevskrivandet några år, innan Birgitta tog kontakt med sin gamla väninna igen.

Birgitta har föräldrahemmet i Gnarp kvar och åker till varje sommar. Då hör hon alltid av sig till Margaretha så de kan träffas och prata gamla minnen.

Däremellan skickar de kort eller något litet brev till varandra.

– Vi ringer inte. Det är roligare att få post, säger Birgitta och skrattar.

Birgitta har hunnit med att bo både i Gävle och Östersund, och bor i dag i Arvesund mitt mellan Åre och Östersund, 3,5 mil från dit hon flyttade som 13-åring. Och hon har inga planer på att flytta hem till Gnarp.

– Men jag tycker väldigt mycket om Gnarp, och jag har både släkt och vänner där. Och jag är glad att min och Margarethas vänskap har hållit genom alla dess år, och jag hoppas att den ska hålla många år till, säger Birgitta Ågren Lindholm.

Mer läsning

Annons