Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hände då 16 mars

/
  • Skådespelerskan Viveka Seldahl fick en guldbagge postumt för sin insats i filmen En sång för Martin.

Annons

För 10 år sedan, 2001, visade det sig att dyslektiker från Italien klarade sig betydligt bättre än dyslektiker från England och Frankrike. Den slutsatsen offentliggjordes av forskare denna dag. Det berodde helt enkelt på att italienskan är mer logiskt stavad utifrån sitt uttal och därmed lättare att förstå och lära sig.

För 25 år sedan, 1986, sade schweizarna nej till att landet skulle bli medlem i Förenta nationerna, FN. I en folkomröstning röstade mer än 75 procent nej till medlemskap i den internationella samarbetsorganisationen.

För 45 år sedan, 1966, genomförde amerikanska astronauter för första gången en dockning mellan två rymdfarkoster. Det var en nödvändig testning inför månfärderna då flera dockningar skulle göras mellan farkosterna. En av astronauterna som genomförde den första dockningen var Neil Armstrong som tre år senare tog det första steget på månen.

Hört och hänt

Filmen En sång för Martin hade premiär för 10 år sedan, 2001. Huvudrollerna som den Alzheimerdrabbade kompositören och hans maka spelades av paret Sven Wollter och Viveka Seldahl. I filmen försvinner Martin i demensens dimma. I verkligheten blev det Viveka Seldahls sista roll, då hon gick bort i cancer samma år. Hon fick en Guldbagge postumt för sin insats.

Dagens siffra

130 000 arbetare blev denna dag, 1925, utestängda från sitt arbete, då de svenska företagarna utlöste en storlockout i en rad olika branscher. Oron på arbetsmarknaden hade varit stor en längre tid eftersom arbetarna och deras fackföreningar vägrade acceptera de lönesänkningar som företagarna krävde av de anställda.

Annons