Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hände då 22 januari

Annons

För 60 år sedan, 1949, firades över hela landet 100-årsminnet av författaren August Strindbergs födelse. I Stockholms stadshus bjöds på jubileumsfest med tal av finansborgarrådet Zäta Höglund och uppträdande av skådespelaren Anders de Wahl. Nationalmuseum i Stockholm ordnade en konstutställning som visade Strindberg som målare. Runt hela landet bjöds jubileumsföreställningar av Påsk, Dödsdansen, Stora Landsvägen, Fröken Julie, Gustav Vasa, Paria med flera av Strindbergs pjäser.

För 70 år sedan, 1939, gästspelade den gudabenådade österrikiske violinisten och tonsättaren Fritz Kreisler i Stockholm. Han började framträda redan som underbarn och kom att räknas som 1900-talets motsvarighet till den legendariske italienske violinisten Nicolo Paganini. Kreisler turnerade liksom Paganini som solist och många av hans skivinspelningar räknas fortfarande som oöverträffade. 1939, i andra världskrigets skugga, flyttade han till USA. Fritz Kreisler levde 1875-1962.

För 70 år sedan, 1939, öppnades de svenska frisörernas riksstämma i Stockholm. I samband med stämman ordnades tävlingar i frisörkonst.

För 90 år sedan, 1919, avled konstnären Carl Larsson. Han växte upp i ett fattigt hem i Gamla stan i Stockholm. Men hans talang upptäcktes och han började studera till konstnär. Efter studier vid Konstakademin kom han till den lilla konstnärsbyn Grez-sur-Loing söder om Paris. Han bytte från olja till luftiga akvareller som bland annat Bruden och Ateljeidyll. Som monumentalmålare smyckade han Nationalmuseums nedre trapphall med sex fresker. I albumen De mina, Ett hem och Åt solsidan skildrade han idylliserande sitt hem i Sundborn i Dalarna. Men sin ljusa heminredningsstil blev det ett föredöme för inredning och är ett välbesökt turistmål. Carl Larsson var född 1853.

För 100 år sedan, 1909, avvisade Ryssland storhertigdömet Finlands krav på större självständighet. Finland hade 100 år tidigare erövrats av Ryssland från Sverige. Det dröjde fram till ryska revolutionen 1917 innan Finland släpptes fritt.

För 130 år sedan, 1879, råkade britterna ut för en stor prestigeförlust i slaget vid Isandhlwana i Natal i Sydafrika. Då besegrades för första gången en europeisk styrka av afrikaner. En stor styrka Zulu-krigare om omkring 20 000 man omringade och kämpade ned en brittisk trupp om 1 700 man. Omkring 700 britter och 3 000 - 4 000 zuluer stupade. I slutet av mars avgjorde dock de moderna eldvapnen det så kallade zulu-kriget, då britterna segrade i slaget vi Kambula.

Mer läsning

Annons