Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hände då 24 mars

/
  • Göran Persson signerar en fotboll tillsammans med EU:s president Romano Prodi, UEFA:s president Lennart Johansson och FIFA:s president Sepp Blatter under EU-toppmötet i Stockholm, 2001.
  • Att leva upp till samhällets skönhetsideal är inte lätt.

Annons

För 10 år sedan, 2001, överraskade statsminister Göran Persson med sin bollbegåvning för EU:s regerings- och statschefer när han plötsligt började kicka boll. Det gjorde han tillsammans med fotbollsorganisationerna FIFA:s och UEFAS:s ledare Sepp Blatter och Lennart Johansson. Det hela ägde rum under Europeiska Rådets extra möte i Stockholm då EU och fotbollsorganisationerna enades om ett avtal.

För 15 år sedan, 1996, visade det sig att den gamla devisen "äta bör man annars dör man", inte stod högt i kurs bland eleverna på fyra gymnasieskolor i Uppsala. Skönhetsidealen var starkare. Vid en undersökning visade det sig att nästan hälften av eleverna inte åt skollunch varje dag. Särskilt flickorna lät bli att äta, rädda för att vikt och utseende skulle påverkas negativt.

För 60 år sedan, 1951, hotade Douglas MacArthur, amerikansk överbefälhavare över FN-trupperna i Korea-kriget, att anfalla Kina. Kina hade gått in i Koreakriget på Nordkoreas sida. MacArthurs plan var att de mestadels amerikanska styrkorna skulle förenas med trupper från Chiang Kai-sheks nationalist-Kina från Formosa, som två år tidigare förlorat det kinesiska inbördeskriget mot kommunisterna. Men MacArthur kunde också tänka sig att atombomba Kina.

Hört och hänt

Kvinnor kan faktiskt också idrotta. Det var meddelandet till den manliga sportvärlden från de alternativa olympiska spelen för kvinnor som inleddes för 90 år sedan, 1921, i Monte Carlo i Monaco. Kvinno-OS hade arrangerats som protest mot att kvinnor inte fick delta i de ordinarie spelen. De kvinnliga idrottarna var pionjärer på flera sätt, inte minst genom sin klädsel. Dittills hade det gjort närmast skandal om kvinnor visat sig i sportdräkt.

Dagens siffra

1-0 och en knapp svensk seger blev det, för 10 år sedan, 2001, när Sverige slog Makedonien i en VM-kvalmatch till fotbolls-VM. Anders Svensson gjorde målet och förbundskaptenen Tommy Söderberg kunde andas ut. Det kunde även en annan svensk förbundskapten, tränaren för Englands landslag, Sven-Göran Eriksson, då hans England slog Finland med 2-1.

Annons