Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döda finner ro i bokhyllan

Annons
Det sägs att de döda aldrig riktigt lämnar oss. I vissa japanska hem är det bokstavligen sant.
Prydnader gjorda av aska från döda blandade med kristaller eller konstgjorda stenar syns på alltfler bokhyllor i Japan där de blivit ett nytt alternativ till kostsamma gravplatser.
 Människor har börjat ifrågasätta behovet av att betala enorma summor för begravningsritualer, sade Tsukasa Nozawa, företagsledare som också leder en organisation som försöker främja den nya typen av minnesplatser i hemmet.
Aska och diamant
För motsvarande 11 000 kronor, en tiondel av kostnaden för en grav, kan de efterlevande välja mellan att få en bit av sina nära inbyggd i en fem centimeter hög pyramid i blått, grönt eller ett urval pastellfärger. Man kan också välja större ovala stenar i traditionell svart eller grå granit.
Vill man hålla sina avlidna närmast hjärtat finns det möjlighet att placera aska i billigare hängsmycke. Om pengar inte är ett hinder kan man köpa en ring i vilken askan fixerats i en konstgjord diamant.
59-åriga Michiko Omori tittade på hängsmyckena några dagar efter att hennes make hade dött i en snorkelolycka.
 Mina söner ville ha ett sätt att minnas fadern som de respekterade. En av dem läste om hängsmyckena på internet så jag kom för att ta en titt, sade hon.
Tradition börda
Kremering är obligatoriskt enligt lag i Japan och askan begravs på kyrkogårdar. Enligt tradition måste familjen besöka graven på särskilda helger och betala för mässor på vissa årsdagar. Nozawas förening ser dessa traditioner som en börda och vill ersätta dem med västerländska metoder som att sprida aska i naturen, eller till och med i rymden.
 Det finns människor i Japan som inte vill bli begravda i en grav. Jag vill inte, sade han och pekade mot en av företagets prydnader, med hans eget namn ingraverat ovanför datumen 1955-2034.

Mer läsning

Annons