Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall Ester Högberg

Annons
Folkskollärarinnan Ester Högberg, född Häggström, har avlidit efter ett långt och rikt liv, 97 år gammal.
Hon växte upp i Bjärtrå, där fadern var lärare och kantor, tillsammans med sex syskon. Efter avslutad skolgång arbetade hon hemma i familjen tills hon sökte in på seminariet i Umeå varifrån hon utexaminerades 1931.
Som ung lärare vikarierade hon på en mängd platser i Ångermanland och Medelpad. 1939 gifte hon sig med arbetsförmedlaren Sigurd Högberg och fick två döttrar. 1950 kom hon till Njurunda som lärare, först till Björkön och sedan till Kyrkmon där hon blev kvar fram till pensionen.
Ester Högberg var en livsbejakande, positiv och handlingskraftig person med många intressen. Kultur i alla former, konst och musik var hennes följeslagare genom livet liksom sport och samhällsfrågor.
Aldrig slutade hon vara nyfiken. Begreppet livslångt lärande var personifierat i henne.
Det egna huset blev hennes hem livet ut. När hon trots sin höga ålder grävde i landet, brände löv och klippte häcken, förvånades många förbipasserande. Arbete var roligt, enligt henne.
Alltid proper och iklädd hatt, och sedermera rollator som hjälpmedel, promenerade hon omkring i Bommen med omnejd. En färgstark profil är borta.
Hennes djupa intresse för människor och deras belägenhet tog sig uttryck i mångårigt ordförandeskap i Njurunda Majblommekommitté samt husmodersföreningen Hem och Samhälle. Därtill stödjande verksamhet för bland annat Unicef och Rädda Barnen. Sin odelade uppmärksamhet och tid, denna bristvara, gav hon var och en som kom på besök.
För hela familjen har hennes hem varit en fast punkt, fullt av värme och omsorg. För döttrarna Gudrun, med barnen Katarina, Ylva, Torun, Johanna och Ingemar, och Gunilla med barnen Fredrik och Emma, samt övrig släkt och vänner har en stor saknad infunnit sig.

Mer läsning

Annons