Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall Nora Andersson

Annons
Nora Andersson, Skottsundsbacken, Kvissleby, har avlidit i en ålder av 91 år.
Hon var född i Haby, Västergötland, men kom att växa upp i Ljungaverk där hon också så småningom mötte sin blivande make Tage som arbetade vid fabriken. Makarna fick dottern Hjördis och flyttade efter kort tid till Alby, där ytterligare två flickor, Lena och Kerstin, snart kom till världen. Familjen flyttade strax efter krigsslutet, först till Stockvik och senare till nybyggd villa på Bredsand.
Noras uppgift var att sköta barnen och hemmet vilket hon gjorde med stor glädje. Hennes uppväxt i ett arbetarhem, där mamma Beda var djupt engagerad i den socialdemokratiska kvinnoklubben, påverkade henne starkt och hon fortsatte i sin mors spår. De orättvisor som hon upplevde att arbetarfamiljerna var drabbade av i allmänhet, och kvinnorna i synnerhet, fick henne att engagera sig i Stockviks socialdemokratiska kvinnoklubb. Där var hon verksam så länge hon orkade och förblev medlem fram till sin bortgång.
Under de år hon var engagerad i de sociala frågorna var hon bland annat ledamot i sociala nämnden. Hon kom även att engagera sig i kyrkans verksamhet både inom fullmäktige och kyrkorådet, men var även under många år kyrkvärd.
Sången var en stor glädje i hennes liv. Hon var med och bildade ABF-kören 1948, där hon medverkade under många år. När den kören upphörde 1976, anslöt hon sig till kyrkokören i Svartvik där hon fick fortsatt utlopp för sin musikalitet.
1976 blev Nora änka. Några år senare sålde hon villan och flyttade till lägenhet, först till Skönsmon och senare tillbaka till Bredsand. De senaste åren bodde hon på äldreboendet Skottsundsbacken. Hon som alltid varit föreningskvinna och van att ägna sig åt både studiecirklar, teater och korsord sökte sig gärna till Skottsundsbackens terapi för umgänge och gemenskap.
För drygt ett år sedan, när hon fyllde 90, beklagade hon sig över att hon inte orkade besöka kvinnoklubbens möten, vilket hon önskade att hon kunde. Däremot kunde hon inte nog prisa personalen som gav henne både god omvårdnad och livsglädje.
Närmast sörjande är dottern Hjördis med maken Roland, dottern Lena med maken Inge, dottern Kerstin med maken John-Erik, barnbarn, barnbarnsbarn, systern Anna Mattsson med familj samt övrig släkt och vänner.

Mer läsning

Annons