Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Hammare har avlidit

/

En av Mellanfjärdens största profiler, Anders Hammare, har efter en tids sjukdom avlidit, 77 år gammal.

Annons

Anders Hammare föddes i Hudiksvall som Anders Hammar, men bytte efternamn till Hammare efter släktforskning i mitten av 1990-talet.

Som barn tillbringade han mycket av sin uppväxt i Mellanfjärdens fiskeläge där hans far drev affär.

Efter skolgång i Jättendal gick Anders Hammare på läroverket i Hudiksvall, men redan som 15-åring slutade han skolan för att börja som flottare av timmer från Kalix i norr till Hallstavik i söder.

Han funderade på att bli polis eller skogvaktare, men pappan tyckte att Anders skulle ta värvning i flottan, och så blev det.

Han studerade vid Uppsala universitet, vid Militärhögskolan, och tog slutligen examen vid Sjökrigsskolan. Sommaren 1969 stod han som befälhavare över sin egen ubåt

En hel del övningar hölls i Norrland, och vid tre tillfällen besökte han Mellanfjärden med sin ubåt Sjöhunden. Sista gången var 1972, då fick hans far, Georg, se sonen som ubåtskapten, när de ankrade utanför Mellanfjärden. Senare samma år avled pappan.

Efter tiden som ubåtskapten genomgick Anders Hammare militärhögskolans högre stabskurs för att fortsätta arbetet på ledningsnivå. Han befordrades och i slutet av 1970-talet var han chef för hela den svenska ubåtsdetaljen.

Så småningom blev längtan att färdas ovan ytan för stor, och när isbrytaren Ymer satte kurs mot Norra ishavet för en forskningsexpedition i juni 1980, var det med Anders Hammare som sekond, befälhavarens närmaste man.

Han avslutade sin aktiva yrkeskarriär som kommendörkapten på den statliga isbrytare Oden 1992. När besparingar skulle göras i försvaret och förband läggas ned, accepterade Anders Hammare, vid 55 års ålder, ett erbjudande om förtidspension.

Inför sin 75-årsdag sade han att det enda han ångrade i sitt liv, var att han inte tackat jag till det jobb som befälhavare på ett kryssningsfartyg i Karibien som han då erbjöds.

Som pensionär lade han mycket tid på sitt stora intresse för arkeologi och de lämningar som finns runt Mellanfjärden. Det resulterade i boken Jättholmarna, från forntid och nutid.

Anders Hammare var i färd med att färdigställa ytterligare en bok, denna gång om historien kring fisket i Mellanfjärden, då han för tre månader sedan fick diagnosen lungcancer. Sjukdomsförloppet var snabbt och den 11 november avled Anders Hammare.

Närmast anhöriga är barnen Mikael Hammar och Anne Hammare med familjer, samt två bröder med familjer. Mikael och Anne kommer nu att starta en minnesfond där pengarna enligt Anders Hammares önskan ska gå till att föra traditionen och minnena kring Mellanfjärden vidare.

"Havet är min frihet, havet är min vän, havet är en vildmark jag alltid återser igen".

Mer läsning

Annons