Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han var en världsmedborgare

/

Dieter Flach har hastigt avlidit i en ålder av 76 år. Han efterlämnar makan Desirèe, sönerna Dan-Axel och Jonas med familjer samt två systrar i Tyskland med familjer

Annons

Dieter föddes i Tyskland i en liten stad strax väster om Frankfurt am Main. Föräldrarna drev restaurang så det var inte helt slumpmässigt att Dieter kom att ägna hela sitt arbetsliv i denna bransch. Efter kockutbildning i Tyskland följde praktik utomlands. 1957 hamnade Dieter i Sverige och på stadshotellet i Ö-vik. Där träffade han tämligen omgående sin blivande hustru Desirèe, som han inte bara var gift med i över 50 år utan även arbetade tillsammans med nästan lika länge.

Efter några år runt om i Sverige hamnade makarna Flach 1962 i Sundsvall. Dieter som köksmästare först på Runan och sedan på Strand hotell. Mellan 1968 och 1974 var han chef för Esso motorhotell och Liz motell. Hans ledaregenskaper förde honom efter några år som egen företagare – restaurang Monopol – till Folkets Hus och uppbyggnaden av restaurang Aveny, vars chef han också var till 1984. Då lämnade familjen Flach Sundsvall för Vetlanda i Småland, där de drev Vetlanda stadshotell och golfrestaurangen Östanå värdshus. Dieter återkom till Sundsvall efter tio år och tog över Svartviks herrgård och drev den fram till sin pensionering 1998.

Dieter var en av dem som var med och bildade gastronomiska sällskapet Marmiterna i Sundsvall, som hade som målsättning att under trevliga och sällskapliga former utveckla matlagningskonsten och medlemmarnas gastronomiska kunnande.

Dieter betraktades av många som en världsmedborgare, inte bara för sitt val av yrke och livsstil utan också för sitt intresse för vad som hände i världen runt omkring. Därför var det också helt naturligt att han ganska snart efter sin flytt till Sundsvall blev medlem i den internationella organisationen Round Table och klubben i Sundsvall RT 120. Här smälte han mycket snabbt in i sin nya omgivning, inte minst tack vare sin sociala kompetens, sin generositet, sin omsorg om andra, sin vältalighet, sin humor och sitt lugn. Det som särskilt slog oss som kände honom redan då, var hur snabbt han fått grepp om det svenska språket.

Vid den här tidpunkten blev Dieter intresserad av segling. Och blev han intresserad av något skulle intresset utvecklas och fullföljas till varje pris. Så småningom utvecklade Dieter sin talang för segling så långt att han kom att delta i ett antal svenska och norrländska mästerskap. Inte utan framgång. Han organiserade också för intresserade vänner ett par seglatser i Egeiska havet.

Dieter var också en njutningens man. När han trivdes som bäst var han parkerad i en solstol vid poolen på Kanarieöarna försiktigt puffande på en stor fet cigarr och med något drickbart inom räckhåll.

Värme, vänskap, känslighet, omdöme och omtanke var honnörsord i Dieters liv. Dieter var viktig för sin familj och sina vänner.

Vi känner stor saknad.

Mer läsning

Annons