Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liden-sonen Lars Backlund har avlidit

Förra länsrådet Lars Backlund, Stocksund, född i Lidens socken i Medelpad, har avlidit i en ålder av 86 år, närmast sörjande är makan Anna-Lisa.

Annons

Backlunds intresse för samhällsplanering fick honom att lämna den jämtländska hembygden för vidare studier, först vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, sedan forskarutbildning vid den kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet. Härifrån handplockades han i början av 1960-talet som planeringsdirektör till länsstyrelsen i Norrbottens län, där han som länsråd och landshövdingens ställföreträdare kom att verka fram till sin pensionering 1986.

Backlund har som pensionär, först i Karlstad och senare i Stocksund behållit sin optimistiska syn på möjligheten att med personligt engagemang nå resultat – som Jämtlands talangfulle tiokampare eller målspottare i Bergs fotbollslag, som ungdomsledare, forskare och länsplanerare. Och som för bara några månader sedan presenterade tankar kring hur Sveriges regionalpolitik borde skärpas upp, gärna i den anda som han tillsammans med andra pionjärer inom forskning och praktisk samhällsplanering utvecklade i mitten av 1960-talet. Hans forskning om transportkostnadernas roll för den norrländska industrins konkurrenskraft kom att starkt påverka statsmakternas beslut om transportstödet till norra Sverige.

Backlund utvecklade vid länsstyrelsen i Norrbotten tillsammans med legendariske Ragnar Lassinantti och länsexperter ett offensivt arbetssätt som inte bara påtagligt förbättrade länets situation utan även kom att starkt påverka statsmakternas policy för en bättre svensk regionalpolitik.

Han var den entusiasmerande, korrekte tjänstemannen som balanserade mer vildvuxna ambitioner under ett dramatiskt, i vissa avseenden turbulent 70-tal i Norrbotten. Backlund var beredd att ta djärva initiativ och hårt driva länets intressen, även när det överordnade förståndet på central nivå försökte bromsa. Han var alltid beredd att stödja och ge råd till en yngre generation samhällsplanerare, forskare och nära medarbetare – utan att för egen del ta äran för framgång eller framstå som den som visste bäst.

Respekterad i alla läger har Lars Backlund lämnat ett intryck efter sig som en innovativ, lojal och generös lagspelare, från Jämtlands länslag i fotboll till kunnig ciceron för kungapar och andra prominenta gäster i Norrbotten. I detta värv har han och hustrun Anna-Lisa bildat ett mycket omtyckt radarpar. De såg gärna att vänner och bekanta helt improviserat stannade till vid deras älskade sommarstuga i Alhamn, gärna först en kopp kaffe men gärna sedan en kvalificerad diskussion om de aktuella samhällsfrågorna.

Mer läsning

Annons