Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av de stora damfotbollsstjärnorna

En av de första verkligt stora damfotbollsstjärnorna i vårt land har gått bort. Alnötösen Karin Ödlund blev bara 46 år. Hon var en extrem idrottstalang, begåvad med ett makalöst bollsinne.

Annons
Vi var klasskamrater, Karin och jag, och när vi spelade fotboll eller bandy i plugget var hon minst lika bra som killarna, säger \"Micke\" Hallberg.
Ja, och redan som tonåring var hon den dominerande spelaren i moderklubben Alnö IF som kunde stoltsera med ett förstklassigt damlag i fotboll under hela 1970-talet.

Europamästarinna
Så småningom kvalificerade sig Karin för landslagsspel. Hon hade sin självskrivna plats i den blågula elvan i flera års tid och var med i det historiska svenska lag som hemförde EM-guldet 1984.
Vid sidan om Elisabeth Leidinge (målvakten) och spelgeniet Eva Andersson är Karin Ödlund Medelpads avgjort största spelare någonsin i damfotbollssammanhang.

En magnifik teknik
Hon var utrustad med en magnifik teknik och var tämligen ensam bland dåtidens fotbollsstöser om att kunna göra så kallade \"tvåfotsdribblingar\" på planen.
Dessutom hade Karin ett sjusärdeles skott. Hon kunde skjuta och göra mål, med båda fötterna, från 25-30 meters håll vilket var sällsynt på \"vår tid\", förklarar Lena Wallgren.
Lena och Karin spelade tillsammans i SDFF år 1984. Då hade Karin återvänt till Sundsvall efter några säsongers gästspel i västgötska Kronäng.
Det var betydligt roligare att spela med Karin än att ha henne i motståndarlaget, tycker Lena.
Bollbegåvade Karin Ödlund firade också stora triumfer i bandy.
Hon lämnar ett stort tomrum efter sig inom Medelpadsidrotten.

Tony Pettersson
Annons