Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lillebror är död

Lasse Persson kommer inte till jobbet i dag. Inte i morgon heller. Aldrig någonsin mer. Och vi som levt omkring honom saknar honom. Mycket.

Annons
1965 kom han in i tidningshuset, en gänglig 15-åring, direkt från skolan och med en ovanlig förmåga att suga i sig yrkeskunskap från de mer erfarna i typografyrket. På en bana som började i blysätteriet och passerade offset-teknikens ombrytarbord fram till dagens tysta datorvärld. Hela tiden påfallande ung.
Med åren kom några av oss att arbeta tätt ihop med Lasse. Tidiga mornar och sena nätter satt eller stod vi tillsammans vid ombrytarbordet och översatte sidskisser till färdiga tidningssidor, ofta i kamp mot klockan som rörde sig allt fortare mot deadline. Men alltid i trygg förvissning om att vi skulle hinna i tid och att Lasse skulle lösa de problem som vi redaktörer ställt till med i jakten på originella och ofta onödiga experiment i typografisk formgivning.
Att han alltid ställde upp tog vi för givet men imponerades ofta av hans handaskicklighet och säkra blick. Så mycket att vi skröt över hans insatser inför annat tidningsfolk, något som inte är så vanligt.
Under timmarnas och årens gång kommer man varandra nära också på det personliga planet.
Det fanns gott om tid att berätta och att lyssna och vi förstod ibland att Lasses väg genom livet inte alltid var den jämna och asfalterade utan då och då ganska stenig och svårgången.
Trots det klagade han inte utan konstaterade bara ibland att tillvaron givit honom en smäll på näsan, men att han ruskat på sig och bestämt sig för att både leva och jobba på.
Innerst inne förstod han nog att han var på väg mot slutet då sjukdomen plötsligt slog till mot honom, men inte heller då gav han upp eller klagade över det orättvisa i livet. Ända till de sista dagarna planerade han och intresserade sig för annat och för andra som hade det besvärligt. En märkligt modig lillebror i vår tidningsfamilj.
Lars blev femtiofem år gammal och sörjs närmast av dottern Lisa med familj, föräldrar och syster med familj.
Lars Ödmark
Mer läsning

Annons