Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor grabb har gått bort

/

Kenth Högström, riksdagsledamot, entreprenör och en regional förkämpe, har som tidigare meddelats avlidit efter en kortare tids sjukdom, bara 53 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Christina, två döttrar med sambor samt mor och bror med familj.

Annons
Vi lärde känna Kenth för mer än trettio år sedan, under värnplikten vid I21 i Sollefteå. Redan då var Kenth en mycket engagerad person, i full färd med att utvecklas till politiker. Han diskuterade och diskuterade - med oss och många andra värnpliktiga, med befäl och regementsledning. Han drev frågor, såväl som förtroendevald på regementet som på Värnpliktsriksdagen och senare som ledamot i Värnpliktsrådet. Samtidigt var denne grabb från Näsviken utanför Hudiksvall redan då så nyfiken och intresserad av så mycket annat, musik, idrott, ja egentligen allt som rörde sig.
Efter året i Sollefteå med övningar och strapatser har vi länge följt Kenth via media. Som orädd SSU-are i diskussion med Olof Palme, som ungt kommunalråd i Hudiksvall, som företagarutvecklare, som riksdagsledamot och egen företagare. De senaste åren har vi återknutit kontakten och träffats ett par gånger.
För ganska precis ett år sedan bjöd lumparkompisarna och riksdagsledamöterna Bertil Kjellberg (m) och Kenth Högström (s) oss övriga på ett gemensamt dygn på deras arbetsplats, som folkvalda i Sveriges riksdag. Kenth var i sitt esse och berättade för alla vi mötte vilka gäster han hade på besök. Såväl talmannen, ministrar, andra partiledare, funktionärer, vaktmästare och väktare fick en beskrivning av lumpartiden i Sollefteå under tidigt 1970-tal och vilka vi var. Samtidigt kunde vi följa hur Kenth månade om och intresserade sig för var och en av dem vi mötte på det mer personliga planet. Det gällde musiksmak, släktrelationer till mellannorrlänningar eller något annat av allt det som intresserade honom. Under det intensiva dygnet fick vi självklart en initierad historielektion över de olika rummen i riksdagen, men också bilder från det många gånger svåra arbetet som politiker.
Vi var imponerade av och stolta över vår gamle lumparkompis, som så grundligt och ambitiöst gick in för sitt förtroendeuppdrag i riksdagen. Han hade uppenbart blivit en stor grabb i politiken. Någon månad efter vårt besök utsågs Kenth Högström, vid sidan om sitt riksdagsarbete, till regeringens samordnare för utveckling av svensk träindustri. Det var ett erkännande som betydde mycket för Kenth. Han formligen kastade sig över uppdraget, pratade med industriledare och besökte intressanta produktionsplatser som borde kunna utvecklas, inte minst i Sundsvallsregionen.
Utan förvarning kom sjukdomen efter årsskiftet. Den hade sedan ett obönhörligt förlopp och i början av oktober somnade Kenth in. Runt honom fanns hustrun Christina och döttrarna Jessica och Jenny. Vi tänker mycket på dem och deras djupa sorg, men samtidigt är vi tacksamma över att vi fick vara en del av Kenths stora, stora vänkrets. När musiker går bort brukar man skriva att de för med sig mer musik i himlen. Men med Kenth Högström kommer inte enbart rock'n'roll, utan där kommer även en intensivare och skärpt politisk diskussion.
Anders Hagman
Bertil Kjellberg
Kent-Åke Enström
Nils Gärdegård
Peter Lövkvist

Mer läsning

Annons