Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erbjuder stort smörgåsbord till billig penning

/
  • En trio som välkomnar fler till Enhörningens drogfria mötesplats i centrala Sundsvall: Mats Pettersson, Gun Sundin och Yvonne Johansson.

Surströmmingsskiva, julmat, påskbord ... och nu stundar midsommartallrik.
Allt för blott en årlig symbolisk summa.
Många med psykisk ohälsa eller missbruksproblem vet nog inte vad de missar.

Annons

Lägg därtill personlig stöttning, seminarier och flera andra aktiviteter och bilden av den ideella föreningen Enhörningens utbud börjar klarna.

I höstas flyttade man till nya, centralt placerade lokaler på Köpmangatan 28 (före detta galleri Versalen), och här finns dagligen minst tre personer som vill välkomna fler till gemenskapen:

Mats Pettersson som är föreningens ende anställde (via lönebidrag).

Yvonne Johansson, kommunal "komijobbare" med särskilt intresse för människor med psykiska problem.

Gun Sundin som är ideellt engagerad pensionär med mångårig erfarenhet från vården.

– Jag brinner för att hjälpa andra människor och tänker jobba tills jag inte längre tar mig hit, säger Gun som även är kassör i föreningen.

Men trots det digra smörgåsbordet är intresset klent. För närvarande är endast två personer knutna till de dagliga aktiviteterna. Gun tror sig veta vad det beror på.

– Vi måste helt enkelt bli bättre på att marknadsföra oss. Vi skulle lätt kunna ta emot och stötta ett tiotal personer.

Vid en första anblick låter erbjudandet nästan för bra för att vara sant. Den här föreningen lever – förutom på ideella insatser – bland annat på kommunalt stöd, andra bidrag och har medel att bjuda deltagarna på såväl fika, som lunch, biobesök eller vad det nu kan vara. Och inför större helger bullar man upp lite extra.

Det går även att få praktisk hjälp med myndighetskontakter, vid sjukhusbesök med mera. Ett stort kontaktnät är knutet till Enhörningen som ingår i antidrognätverket Vileda som i sin tur består av ett 70-tal medlemsorganisationer.

Årskostnaden för en vanlig medlem är blott en femtiolapp.

Ett annat ben i verksamheten är datorkurser för äldre nybörjare.

– Vi lär pensionärer att till exempel betala räkningar på Internet. Kursen är gratis, deltagarna kan få ge bidrag till kaffekassan, det är allt, säger Mats som titulerar sig som kanslist.

Yvonne har varit knuten till Enhörningen sedan 27 april och trivs.

– Tidigare har jag jobbat inom vården men fick ryggproblem, blev arbetslös, gick administrativ utbildning och halkade in på detta. Jag tycker om att hjälpa människor och kan jag göra någon glad så mår jag själv bra.

Mer läsning

Annons