Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inte begravas i Sverige och Chile

Annons
Roberto Carrizo från Chile var politisk flykting i Sverige. Hans sista önskan i livet var att bli begravd i båda sina hemländer. Men länsstyrelsen i Östergötland säger nej till att askan delas mellan länderna.
 Det betyder att vi inte kan uppfylla vår pappas sista önskan, och det känns väldigt svårt, säger sonen Sergio Carrizo till Östgöta Correspondenten.
Länsassessor Kristina André Lilja konstaterar att beslutet hon fattat är grundat på lagar och förordningar. I praktiken är det endast hinduer och buddhister som får dela på askan, exempelvis så att fragment kan spridas över floden Ganges.
Sergio Carrizo anser att den synen är diskriminerande. Han vill dock inte lägga skulden på länsstyrelsens tjänstemän utan anser att det är lagen som är gammalmodig.
 Vi lever i ett samhälle med många olika kulturer och synsätt, men samma rättigheter måste gälla alla, säger han till tidningen.
Roberto Carrizo som avled nyligen var i opposition till militärjuntan i Chile när han tvingades att fly. Enligt tidningen var han känd i norra Chile som poet och musiker.

Mer läsning

Annons