Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anita, 70 år, har haft ett varierande yrkesliv

/

Anita Lindström har varit anställd på Apoteket, Bolidenbolaget och arbetat inom hemtjänsten. Hon har drivit ett eget handelsbolag men har också hjälpt sina barn i deras karriärer. I morgon fyller Anita 70 år.

Annons

Det är med värme och mycket stolthet som Anita berättar om sina barn och barnbarn. Både äldsta dottern Hélèn och sonen Anders bor i Stockholm medan yngsta dottern Eva bor i Sundsvall. Anita är stolt mormor och farmor till sju barnbarn.

– De är synd att man inte träffar den sista kullen så mycket, men jag åker ner ibland och är barnvakt när det behövs, berättar hon.

Anita berättar nog hellre om sina barn och barnbarn än om sig själv men också hon har en intressant historia att berätta. Hon lärde sig ta ansvar tidigt. När hon var 15 år fick hennes pappa jobb i Boliden. Anita stannade kvar i Sundsvall medan resten av familjen flyttade. Hon bodde inneboende hos en annan familj medan hon studerade men när föräldrarna var med om en bilolycka flyttade Anita också till Boliden.

– Mamma låg på sjukhus ett bra tag så jag var hemma och tog hand om min lillasyster som var två år. De andra syskonen gick ju i skolan då.

Hon fick jobb på Bolidenbolaget. Arbetsuppgifterna bestod bland annat i att räkna ackordslistor.

– Det var världens tråkigaste jobb, så där ville jag inte vara kvar, berättar Anita och skrattar.

Flyttlasset gick snart tillbaks till Sundsvall. År 1959 gifte sig Anita med Stig. Anita gick en företagarkurs och startade ett eget handelsbolag. Hon arbetade för Ola Larsson, som hade patent på Olabstället, ett cykelställ som man monterar på bilen.

– Det var jätteroligt. Jag reste runt på olika mässor och sålde åt honom. Jag behövde egentligen inte jobba så mycket för stället sålde sig självt.

Äldsta dottern Hélèn har haft flera olika företag. På 80-talet var Anita till stor hjälp för henne.

– Jag jobbade mycket när hon startade upp. När hon fick barn arbetade jag med allt från att vara hembiträde till att skaffa fram folk till olika uppdrag.

Anita tillbringade veckorna i Stockholm och åkte hem under helgen.

– Nackdelen var att jag tappade mitt eget sociala liv, man hann ju inte med så mycket annat. Men jag tycker att det var roligt, jag ångrar det inte ett dugg.

Kring 1986 landade Anita i hemstaden igen. Hon sadlade om och började jobba på hemtjänsten.

– Det var ett fascinerande jobb. Ett väldigt socialt arbete. När jag började handlade det mest om hemsysslor som att städa, tvätta och följa med folk och handla. Jag trivdes jättebra och det var väldigt intressant. Tänk så mycket man lärde sig själv av folks livserfarenhet.

Mer läsning

Annons