Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det mesta kretsar kring bandy

/
  • Bandyprofilen Mats Hagljung taggar ned inför semestern. Men tankarna och engagemanget gror även sommartid vilket gör att samtalet gärna glider över till att handla om vintersporten.

Det knallhårda röda nystanet är centralt i Mats Hagljungs värld.
Som ordförande i bandyföreningen Söråker räknar han in skridskoåkare från tre år upp till närmare 50.
Det är för övrigt han själv som slår i ålderstaket.

Annons

– Jo, men det är ju fortfarande så roligt att spela bandy, förklarar rutinerade Mats som kanske ändå gjort sin sista match.

Tankeställaren kom i vintras när han ådrog sig en hjärnskakning i samband med en krock på isen. Tränar och håller i gång gör han dock fortfarande, det har blivit ett måste i livet.

Inslag från familjen Hagljung i laguppställningarna blir det hursomhelst även kommande säsong, både dottern Josefine och sonen Tobias spelar i respektive A-lag i högsta serien och nästnäst högsta divisionen.

Som född och uppvuxen på orten fick han sporten mer eller mindre med modersmjölken. Hockeyflirten i unga år i Timrå blev av praktiska skäl kort och det är inget Mats beklagar.

– Tänk dig en match på hemmaplan, det är hyfsat med folk, tre minusgrader, blank is och solsken – det slår allt. Men man får förstås även vara beredd på motsatsen: spel i snöstorm och 25 minusgrader.

Spelarkarriärens topp nåddes dock i grannföreningen Selånger SK där han i slutet av 1980-talet var hårdför back i högsta serien bland stjärnor som "Lenne" Lundberg och Ingemar Aava. Med Härnösand var han med om nysatsningen mot allsvenskan och i sitt kära Söråker fanns han på plan i kvalet till detsamma i slutet av 90-talet.

Yrkesmässigt fick han jobb på Wifstavarfs pappersbruk direkt efter den fordonstekniska utbildningen på Västermalms gymnasium. Först i driften, senare som reparatör.

– Jag hade arbetat där i 15 år då jag plötsligt började längta efter att göra något annat. Jag sökte flera jobb på olika fronter och fick napp hos Bröderna Edstrand där jag blev distriktssäljare med i stort sett hela Norrland som arbetsfält.

Efter kortare utflykter i andra företag är han i dag anställd som säljare gentemot främst pappersindustrin och inom ett något mindre geografiskt område.

Mats trivs med tillvaron och vet av erfarenhet att saker och ting snabbt kan förändras. I samband med arbetslöshet för några år sedan drabbades han av en ekonomisk käftsmäll på grund av engagemanget i just Söråkers IF. Klubben såg fördelar med att starta bolag och Mats utsågs till vd på pappret. Visserligen helt oavlönad sådan men det ledde till att arbetslöshetsersättningen uteblev.

– Jag var utan inkomst i flera månader och det var verkligen en tuff tid för hela familjen.

Efter långdragna turer i rättsliga instanser fick han dock retroaktiv ersättning och för att undvika trassel i fortsättningen har han avgått som styrelseordförande i företaget och bolagsordningen ska formuleras om.

Men just nu råder lata tider. Kåken därhemma är nymålad, och sommarens stora klubbevenemang (cykeltävlingen Söråkersloppet) är precis avklarat. Semesterkalendern är befriande tom förutom en AC/DC-konsert med kompisar den 19 juli.

Sedan är det dags att skissa på nästa säsong.

Tiderna förändras, liksom färgen på bandybollen. Men att det finns en framtid för några av sportens kanske sista idealister är Mats Hagljung övertygad om.

– Bandy har spelats i Söråker sedan början av 1900-talet och föreningen startade 1927. Vi har god återväxt av spelare och på damsidan är målet att nå SM-final 2017. Det ska vi nå.

Mer läsning

Annons