Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dottern är viktigast

/

Malak Abu Haweeleh fyller 30 år och känner sig äntligen vuxen.
– Det känns bra att få ta eget ansvar, men det viktigaste är att min dotter Sadin är frisk och mår bra, säger Malak.

Annons

När Malaks dotter Sadin föddes upptäcktes att hon hade ett medfött hjärtfel. Den första operationen gjordes redan efter nio dagar och sedan dess har hon opererats ytterligare tre gånger. I dag mår Sadin mycket bättre men det har varit en lång och jobbig tid för mamma Malak. Och fortfarande är det viktigaste för henne att dottern mår bra.

– Jag var orolig och mycket ledsen under tiden när hon var sjuk. Men nu mår Sadin bättre och det bästa som finns är att vara tillsammans. Vi leker mycket, ritar och målar och gör olika saker här hemma, berättar Malak leende.

Flyttlasset till Sverige gick för sex år sedan när hon gifte sig. Och sedan 2009 bor hon här i Sundsvall. Efter en skilsmässa lever Malak ensam men tillsammans med dottern.

Under studietiden i Jordanien utbildade hon sig till elektroteknisk ingenjör men Malak hann inte arbeta så länge i yrket.

– Det blev bara ett halvår innan vi flyttade hit. Jag har sökt flera jobb i Sundsvall men det är svårt att hitta något. Jag har en godkänd utbildning och det är fortfarande min dröm att få arbeta som ingenjör i framtiden. Men jag är samtidigt glad att jag kan vara hemspråkslärare istället, berättar Malak.

Efter tre års volontärsarbete som hemspråksstödjare arbetar Malak som timanställd modersmålslärare i arabiska på Centrum för flerspråkslärande.

– Det är roligt. Jag åker till olika skolor och hjälper nyanlända att förstå hur skolan fungerar. Informerar och tolkar när det behövs. Det har kommit så många människor, framför allt från Syrien, som behöver hjälp och det känns utvecklande att kunna hjälpa till, säger hon.

Att fylla trettio är inte helt okomplicerat för Malak. Samtidigt som det känns bra att bli "stor och vuxen" finns en längtan att ständigt få vara ung.

– Det är ett stort ansvar att bli äldre, att ta hand om min dotter och min lägenhet. Men jag vet också att det går bra.

Familjen och umgänget med Sadin är det viktigaste för Malak. Trots att det är långt bort har hon daglig kontakt med släkten som bor kvar i Jordanien.

– Det är så bra med internet och vi chattar nästan varje dag. Det är oroliga tider i Mellanöstern och jag försöker läsa alla nyheter och få information direkt från dem.

Själva födelsedagen kommer att firas ganska enkelt menar Malak.

– Vi kommer baka en kaka här hemma. Det blir ingen stor fest eller så. Jag har inte hunnit få så många nära vänner i Sundsvall men jag tänkte bjuda mina arbetskamrater på fika.

Mer fest blir det kanske i sommar när Sadin och Malak åker på semester.

– Vi ska åka hem till släkten i Jordanien under en månad för att träffa mina föräldrar och mina syskon, det kommer att bli varmt och roligt, berättar Malak förväntansfullt.

Mer läsning

Annons