Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsa hoppade av skolan efter olyckan

/

Att plötsligt hoppa av skolan är ett stort och vågat steg.
Efter en mindre hjärnblödning blev det till slut enda utvägen för Elsa Jonsson.
Men hon har aldrig behövt ångra sitt beslut.
– Det var värt det, säger hon.

Annons

18-årsdagen väntar runt hörnet för Elsa Jonsson. Det hon mest av allt ser fram emot är att få ta körkort.

– Jag har kört i ett år och köpte bil redan i maj. Det ska bli skönt att kunna åka vart man vill och när man vill, säger hon.

Vi möter henne på förmiddagen hemma i parhuset i Granloholm. Och nej, Elsa är inte ledig från skolan. I stället väntar hon på att arbetsdagen ska börja.

Sedan ett knappt år tillbaka är Elsa servitris på Dolcetto i centrum och Biteline i Nacksta. Det efter att hon valde att hoppa av gymnasiet i oktober i fjol.

Men det här handlar inte om en skoltrött tonåring som avskyr allt vad lektioner och läxor heter.

Elsa hade alltid haft lätt för sig i skolan och hade planer på att läsa vidare till läkare. I februari i fjol förändrades allt.

Under en ridtur ramlade Elsa av hästen och slog i huvudet. Hon lyckades ta sig upp på hästen igen men ramlade då av ytterligare en gång. Hon kunde ta sig hem för egen maskin men kände sig yr och illamående. Efter att ha rådfrågat sin pappa Örjan, som arbetar som undersköterska, åkte hon in på akuten.

– Där konstaterade de att jag hade fått en mindre hjärnblödning i lillhjärnan.

– Jag minns inte mer än att jag tog mig upp på hästen och ramlade av en gång till.

Elsa stannade på sjukhuset över natten och skulle egentligen ha blivit kvar ytterligare någon dag. Men en klassresa till England var mer intressant.

– Jag kände ångest för att jag inte skulle få åka. Jag kollade tågbiljetter för jag visste att jag inte skulle hinna med bussen. Till slut fick jag dem att skriva ut mig så att jag kunde åka. Det var kanske inte det smartaste, kan jag väl inse nu.

När hon kom tillbaka till skolan var det plötsligt inte så enkelt längre. Hon tog sig igenom naturlinjens första år på Mikael Elias Gymnasium, men därefter blev det allt svårare. I oktober i fjol bestämde hon sig för att hoppa av.

– Beslutsprocessen var jobbig, men när jag väl hade bestämt mig kändes det jätteskönt. På skolan tyckte de att jag skulle gå kvar och att de skulle försöka anpassa undervisningen. Men jag var inte redo och det var värt att hoppa av.

Efter att ha tagit det lugnt i ett par månader fortsatte hon med extrajobbet som servitris på Bergsåkerstravet. Det utökades med ytterligare jobb, och i dag har hon nästan fått ihop till heltid.

Elsa kände att hon ville berätta om sina erfarenheter och valde att starta bloggen Ett helt perfekt liv utan utbildning.

– Jag tror att folk tycker att det är intressant eftersom det inte är så vanligt att man hoppar av skolan. De flesta dömer nog i förväg och tänker att man ligger hemma i soffan.

Hon trivs bra med hur vardagen fungerar i dag, och hon känner sig inte längre begränsad som hon gjorde i skolan tiden efter olyckan. Vad som väntar i framtiden är hon än så länge lyckligt ovetande om.

– Jag vet inte riktigt vad som händer, jag får ta det som det kommer.

Mer läsning

Annons