Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fabbe "tvingas" till uppsägning

/
  • I sommarstugan vid Ottsjön ligger Lars
  • Friluftsstrateg med stort intresse för djur och natur. Fabbe har trots pensioneringen för avsikt att slutföra en del påbörjade projekt.

Säg Sidsjön eller Södra berget och det börjar rycka i händerna på Lars "Fabbe" Fahlberg.
För 25 år sedan påbörjades bygget av friluftscentrum på berget 240 meter över havet.
– Jag är stolt över att vi har sysselsatt mängder av människor som har behövt komma ut på arbetsmarknaden och att allt som gjorts har kommit till användning, säger han.

Annons

Nedanför Fabbes sommarstuga breder Ottsjön ut sig med alla näckrosorna. Tomten är kuperad och den naturliga blomsterprakten har tagits tillvara. Förra sommaren utrustades altanen med ett utomhuskök. Det bjuds på kaffe, rostat bröd och nyplockade, smörstekta kantareller.

Vid Fabbes fötter ligger en av de tre hundarna.

Som ung pojke började Fabbe brottas och han vann bland annat Norrländska juniormästerskapen. Under ett långt yrkesliv har han därefter servat såväl idrottsföreningar som privatpersoner. Det handlar om Sundsvallsbor som vill röra på sig i motionssyfte, under en elitsatsning eller bara för att människor mår gott i skog och mark. Det har byggts raststugor, kåtor, äventyrsbanor och dragits spår och folk vallfärdar till områdena kring stans slalombackar.

– Men jag har mycket synpunkter på ungdomsidrotten och när mina söner var yngre fick jag hålla mig från deras träningar. Många slås ut alldeles för tidigt. Det viktiga är inte att få fram en ny Foppa Forsberg utan att ungdomarna håller på så länge som möjligt. Själv var jag 22 år när jag lade av och det är en av förklaringarna till att jag fortfarande är både vig och stark.

Fortsätter de unga idrotta genom hela tonårstiden är mycket vunnet.

– Det gäller även om man fokuserar på elit. Innan 17, 18 års ålder vet man inte vem som är bra, säger Fabbe.

Själv har han ägnat mycket arbetstid åt att "flytta" på årstider.

– Hockeysäsongen börjar i dag i augusti medan den borde börja när isen lägger sig, säger han.

Fabbe fyllde nyligen 67 år, vilket är en övre gräns för den som har en kommunal anställning.

– Det var ett lite av ett sanningens ögonblick när jag insåg att jag inte skulle få fortsätta. Min tjänst är utannonserad men även om det hålls en avtackning den 17 september på Södra berget så kommer jag att slutföra en del arbetsuppgifter.

Dit hör barnliften som ska utveckla Sidsjöbacken, liksom bygget av cykelbanan och upprustningen av gångvägen och miljön vid Ankeborg och Abborrviken.

En del av en friluftsstrategs arbetstid förläggs också vid skrivbordet.

– Jag ska slutföra natur- och friluftsplanen, som blir ett program kopplat till översiktsplanen.

Även om Fabbes fritid kommer att öka har han inga planer på att börja mata duvor i parken. Det saknas heller inte idéer när det gäller nya byggprojekt hemmavid.

– Om tio år har jag troligen byggt till ett orangeri till stugan och så är jag klar med diverse andra byggprojekt, säger han.

Mer läsning

Annons