Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från förskollärare till mc-åkande terapeut: "Allting har ramlat på mig"

/
  • Ylva Fröberg klev rakt in i mc-världen och stormtrivs. Sedan hon skaffade sin Kawasaki customhoj i våras har det blivit 700 mil i sadeln.

Att livet tar oväntade vägar drabbar väl de flesta någon gång. Men kanske inte riktigt i samma omfattning som för Ylva Fröberg. Från förskolechef, civilekonom och Rosenterapeut har hon nu landat som medlem i en kristen mc-klubb.

Annons

Det är med glädje som Ylva Fröberg drar på sig skinnstället och går ut till sin nya ögonsten, en Kawasaki custom på 800 kubik.

Hon köpte den i våras – utan att ens kunna köra.

– Jag tillhör ju den generationen då man fick mc-kortet i flingpaketet, det vill säga att det ingår i det vanliga körkortet.

Tack vare en bekant kom hon i kontakt med Lena Sundbom, som är president för den kristna mc-klubben Cruisers for Life. Hon hjälpte Ylva att komma i gång och blev något av en mentor.

Ylva blev snabbt medlem i klubben, där man till skillnad från de kriminella gängen ska visa på gott uppförande i ett halvår.

– Jag klev rakt in i mc-världen och de har tagit väldigt väl hand om mig i klubben. Jag har fått massor med nya vänner och det är verkligen jätteroligt. Det var den bästa 60-årspresent jag hade kunnat få.

Ylva föddes in i GIF Sundsvall genom pappa Thure, som var A-lagsspelare i 20 år. Han var en stor profil som alla i stan kände igen.

– Jag har alltid varit Thure Fröbergs dotter. Han var även brandman och något av en världskändis i Sundsvall.

Uppväxten på Bergsgatan och om somrarna i stugan i Norrvikssand beskriver hon som bra och trygg med många kompisar. Hon hamnade i en klass på S:t Olofsskolan som fick en sällsynt sammanhållning. Ända sedan de gick ut nionde klass 1971 har klassen haft återträffar vart femte år. Senast var i fjol då det blev en spontan fika i Sundsvall.

– Det är nog rätt unikt, jag har aldrig hört talas om något liknande. Vi blir väldigt glada när vi träffas. Vi brukar prata gamla minnen och vad vi gör i livet just då.

Ylva började arbeta som förskollärare efter en utbildning i Härnösand då hon försökte pussla ihop studierna med livet som småbarnsmamma. Hon tog så småningom klivet upp och blev förskolechef, eller föreståndarinna som det hette då.

Hennes dåvarande sambo jobbade för ett multinationellt företag och paret funderade på att flytta till Tyskland. För att ha möjlighet till jobb utomlands utbildade hon sig därför till civilekonom. I stället blev det jobb på hemmaplan – som ekonom på socialtjänsten. Men åtta år senare, år 2000, blev hon utbränd. Ett avgångsvederlag från kommunen gjorde att hon så småningom kunde ta en ny utbildning. Det landade i ett jobb som Rosenterapeut, som utövar en mjuk kroppsbehandling med syftet att få människor att lära känna sig själva.

– Jag har gått från förskollärare till civilekonom och nu till en mc-åkande terapeut. Man kan väl säga att allting har ramlat på mig i livet.

Hon lever i dag som singel men säger att hon vill leva tillsammans med en man.

– Förhoppningsvis träffar jag någon som jag kan dela min vardag med. Och köra hoj med, säger Ylva Fröberg.

Mer läsning

Annons