Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör comeback på akuten – med full sommarbonus

/
  • Nathalie Jansson tränar i hemmagymmet inför sin comeback – på akuten. Efter föräldraledigheten hoppas sjuksköterskan från Bergeforsen att kunna arbeta halva tiden på sjukhuset och resterande tid med livräddande utbildning som timanställd i företaget Prolivia.     Sjuksköterska som gärna lär ut hjärt- och lungräddning. Efter föräldraledigheten hoppas Nathalie Jansson kunna arbete halva tiden på akuten och resterande med livräddande utbildning som timanställd i företaget Prolivia.

Som mammaledig sjuksköterska genomsyras hennes tillvaro av vård och omsorg.
Efter viss försummelse har Nathalie Jansson nu också börjat sköta om sig själv.
– Jag har både blivit gladare och gått ner i vikt, säger hon förtjust.

Annons

Hälsoprogrammet dök upp i Facebook-flödet i februari och träffade mitt i solarplexus hos Nathalie, som börjat reflektera över sitt mående och att hon behövde en förändring.

– Jag hade osunda vanor, åt mycket färdigmat och hade heller ingen vidare kunskap om hälsosam kost. Jag kände mig trött, hängig och hade kort tålamod med barnen. Dessutom gick jag upp i vikt.

En icke oansenlig summa senare är hon nu i full gång i ett 90-dagarsprogram. Hon har individuellt träningsschema, kostplan och personlig coach per telefon. Tillsatser och processad föda har ersatts av sötpotatis, ris, quinoa, bulgur och ägg. Rött kött står på middagsbordet inte mer än två gånger i veckan, resterande måltider ingår fisk, fågel eller skaldjur. Kaleriunderskott kompenseras med kosttillskott.

Träningen sker i intensiva kortintervaller med den egna kroppstyngden enligt tabata-modellen, samt med simning och gymövningar.

– Det handlar om en livsstilsförändring, inte enbart viktminskning eller fysisk träning. Jag har redan blivit mycket piggare och mer balanserad i humöret. Även min sambo har märkt att jag blivit piggare, säger Nathalie medan hon slevar i sig grekisk yoghurt med blåbär och en grov röra med linfrön, chiafrön och solrosfrön som stått i vatten över natten.

En annan förändring står också för dörren. Till hösten ska hon återgå till arbetet på Sundsvalls sjukhus akutmottagning efter ett och ett halvt års föräldraledighet.

Redan i juli sker smygentré och lockbetet är full sommarbonus, 65 000 kronor för en månad.

– Den lönen är som typ tre vanliga månader, konstaterar Nathalie.

Så småningom tänker hon sig att uppfylla tonårsdrömmen om att bli barnmorska, fast på senare tid har rollen som barnsjuksköterska dykt upp i sinnet.

– Barnmorskan är ju mest inriktad på mamman under graviditet och förlossning medan barnsjuksköterskan tar hand om sjuka barn, och för första gången i mitt liv velar jag i mitt karriärval.

I planen ingår ett kommande halvtidsengagemang på företaget Prolivia där Nathalie som timanställd utbildar företag i hjärt- och lungräddning och första hjälpen, samt erbjuder hjärtstartare. Närmast på programmet står en sommarkurs på Bergafjärdens camping dit intresserade kan anmäla sig via Prolivias hemsida.

Nathalie var knappt fyra månader när hon adopterades från Colombia och är uppvuxen i Bollstabruk. Där mötte hon sin nuvarande sambo när mångårig vänskap övergick i kärlek 2008.

– Jag bodde då i Umeå och han i Kramfors. Han kände att han inte kunde flytta från sitt företag och jag ville inte tillbaka till Kramfors. Kompromissen blev – Sundsvall.

Sedan 2012 bor familjen i Bergeforsen, en plats de innan husköpet aldrig besökt. Nathalie blev genast glatt överraskad och kan nu inte tänka sig att flytta härifrån.

– Vi har jättebra kontakt med grannarna och vi har blivit som en stor familj. Våra föräldrar bor ju en bit bort men det är sällan några problem att få barnvakt. Baksidan är möjligen att om någon blir sjuk så blir alla sjuka, säger hon och skrattar.

Här någonstans i krokarna kommer även nästa års julibröllop att stå.

– Då ska jag vara riktigt vältränad, lovar Nathalie Jansson.

Mer läsning