Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Ohlsson 80 år

/

Annons

80 år fyller den 24 oktober Göran Ohlsson, Åstön.

Göran är uppvuxen i Öngård, Hässjö kommun. Han gick i Västerå skola till och med sjätte klass och sedan bar det av till Ala skola för att gå sjuan. Han tog anställning på Östrands massafabrik år 1950, i blekeriet. Det var ett svettigt och farligt arbete. I slutet av 1950-talet blev han FN-soldat och det bar av till Gaza och senare Kongo. Det blev några resor i FN-tjänst. När han väl var hemma igen så arbetade han en del med maskinkörning, där han blev en hejare på att meka med allt som har med maskiner och motorer att göra. När han senare blev lite stadd i kassan bestämde han sig för att ta flygcertifikat. Han och Gunilla flög kors och tvärs med en liten enmotorig Cessna.

Han träffade så småningom en trevlig flicka från Åstön, Gunilla. I november 1963 stod bröllopet. Paret har två barn, Rolf och Monica.

Sedan bar flyttlasset av till Göteborg, som då var en stor industristad där arbete erbjöds. Göran jobbade då som mekaniker i flera år.

Så småningom blev hemlängtan stark och familjen beslöt sig för att flytta hemåt.

Det blev en stor fin lägenhet i de nybyggda hyreshusen i Nacksta. Göran, som slutade skolan efter årskurs sju beslöt sig för att börja läsa. Han tog ingenjörsexamen från Västermalms skola i slutet på 70-talet. Efter några olika ströjobb läste han pedagogik i Umeå och blev lärare på Ljustadalens skola.

Han hade som lärare stort engagemang för de elever som behövde extra mycket omtanke och stöd. Göran blev mycket omtyckt av sina elever på Ljustadalens skola. Han och hela familjen blev bjudna på klassresa till Rhodos när en av klasserna gick ut nian. Flera av eleverna är fortfarande nära vänner.

1980 köptes ett torp i Torsboda och Göran lade läraryrket bakom sig och började jobba i den egna skogen. Han körde skotare och högg timmer och röjde själv. Han har också haft flera schäfertikar, bland andra Hanna, som följde med till skogen varje dag.

1991 flyttade Göran till Åstön, till Gunillas föräldrahem. Så småningom blev han värvad till Lions. Han organiserade ungdomsläger för utländska ungdomar som kom och bodde inackorderade i familjer i Tynderö och Söråker. Han var under en tid Guvernör i Lions Hässjö, och tilldelades Melvin Jones utmärkelse. Göran har nu två barnbarn, Erik och Märta.

Göran har också genom åren varit engagerad i kyrkorådet i Hässjö, och varit kyrkvärd i många år. Han har varit medlem i museinämnden på Åstön och varit drivande i organisationen av Åstödagen i många år.

Han firar FN-dagen och födelsedagen i hemmet tillsammans med familjen.

Mer läsning

Annons