Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Bergman 70 år

/

Annons

70 år fyller den 31 mars Håkan Bergman, Sundsvall.

Han är född och uppvuxen i Bredsand. I familjen ingår hustrun Ann-Marie och vuxna barn med familjer. Håkan bor sedan 29 år tillbaka i villa på Södermalm, Sundsvall. Han är elingenjör till yrket med 48 år i elbranschen, och nu pensionär.

Som 17-åring 1961 tog han vävning i Svenska kungliga flottan som fartygselektriker och under två år till sjöss fick han sin yrkesutbildning.

Efter tiden i flottan flyttade han tillbaka i Sundsvall för att arbeta och fortbilda sig som elektriker vid de större industrierna i Sundsvall.

Därefter flyttade Håkan till Liberia Västafrika 1977 och jobbade som senior foreman för ett arbetslag inom gruvföretaget Lamco. 1980 utbröt revolution i Liberia och han återvände då till Sverige.

Han pluggade under åren 1981–1982 och fick därefter 1982 jobb som ingenjör hos LM Ericsson i Saudiarabien. Stannade där i två år. Fortsatte att jobba hos Ericsson till 1996. Jobbade därefter hos ett antal elföretag i Sundsvall, bland annat Åsberg & Thunström, El & Teleteknik. Under några år drev han eget företag i branschen och de sista åtta åren hos Skånska Elektro fram till pension.

Det blev 48 år i yrket.

Idrotten har gått som en röd tråd genom livet. Som tolvåring var det fotboll som gällde i Stockvik, Selånger och Svartvik. Som 33-åring spelade han två gånger i laget FC Lamco mot liberianska landslaget. Under 70-talet sysslade han med tävlingshoppning med fallskärm vilket resulterade i ett SM-guld i lag precision.

Den stora sporten har dock varit och är boxning. Han började boxas som 16-åring och fortsatte fram till fyllda 30 år, vilket resulterat i ett flertal SM-medaljer samt landslagsuppdrag. Efter den aktiva karriären fortsatte han först som tränare och idrottsledare och därefter som domare. Som internationell domare har han cirka 60 internationella turneringar och har kvalat in bland den yttersta världseliten. I början på 2000-talet var han rankad topp åtta i Europa och topp 20 i världsrankningen och som resulterat i fem Europamästerskap, fyra världsmästerskap och ett OS, Aten 2004.

Han har tillhört och tillhör flera idrottsföreningars styrelser med olika uppdrag, framförallt Sundsvalls BK, Mellannorrlands Boxningsförbund och Kraftsportsalliansen.

Håkan har även varit tävlingsledare för ett flertal svenska och nordiska mästerskap samt landskamper. Boxning har funnits i hans liv sedan 1961 och nu efter 54 år är det fortfarande full fart.

På övrig fritid är det andra aktiviteter som gäller som gym, promenader och under sommarhalvåret Hittaut.

Födelsedagen kommer att firas på annan ort tillsammans med hustrun.

Mer läsning

Annons