Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har samlat på sig många vänner

/
  • Gudrun Hallstensson Swärdh gruvade sig när hon skulle flytta till Allégården, men trivdes direkt när hon var inflyttad.

Gudrun Hallstensson Swärdh har varit trogen Sundsvall sedan födseln. I jobbet reste hon över hela Mellannorrland, men har alltid varit bosatt i födelsestaden. Nu fyller hon 80 år och firar i dagarna två.

Annons

– Jag glömmer aldrig när jag för första gången fick ta barnvagnen och promenera runt med min lillebror förbi möbelaffären Engelfeldts. Jag var överlycklig, säger Gudrun Hallstensson Swärdh.

Efter åttio år i staden kan hon varenda gata. Som barn lekte hon kurragömma bland gravstenarna vid GA-kyrkan och hon minns den långa promenaden till Höglunda skolan.

– Men det fanns nästan inga barn, bara tanter, säger hon.

Så var det kanske till en början, men är det något Gudrun har samlat på sig under åren så är det vänner. 

– Det där med att vara ensam har man lagt av med för länge sen.

När Gudrun var cirka 24 år träffade hon Siv som än i dag är hennes bästis. Hon har många barndomsvänner i Sundsvall och även i Skåne och de hörs fortfarande ofta på telefon.

De flesta av vännerna känner Gudrun genom Hagakyrkan. Hon har varit medlem i kyrkan sedan den bildades för 50 år sedan. Medlemmarna har fixat middagar, umgåtts och rest tillsammans, bara för att nämna några av aktiviteterna.

– Men framförallt har vi skrattat mycket. Det kostar ju inget, säger Gudrun och skrattar.

Något annat som Gudrun alltid har tyckt om är barn. Hon arbetade några år på gamla sjukhuset som barnskötare till de nyfödda bebisarna. Hon stortrivdes, men fann senare ett jobb hon tyckte om ännu mer: Kringresande säljare för bland annat Arvid Nordqvist.

– Det var verkligen jätteroligt. Jag reste en massa, vilket passade mig perfekt. Och sedan var det socialt. Man kunde skämta och slänga käft med kunderna.

Resorna gick från Söderhamn upp över hela Mellannorrland. Ufärderna passade Gudrun, men hon kallas för en hemmagris och har alltid trivts med vara hemma i Sundsvall. Hon har alltid velat bo på centralt i stan, där det har funnits puls. Om det hade varit möjligt skulle hon allra helst bo mitt på torget.

Genom åren har hon flyttat över nästan hela Sundsvall och är nu till­baka i området hon växte upp. Sedan några år tillbaka bor hon i en lägenhet på Allégården.

– Från en början gruvade jag mig för att komma hit. Jag har som sagt alltid varit hemmakär. Men när barnen hade inrett så fint här då trivdes jag direkt. Och personalen är fantastisk, det får du allt skriva med.

På Allégården är hon gärna nere i matsalen och skojar med de andra boende. Här kallas hon för ungdom. På torsdagar brukar Gudrun fika tillsammans med sina vänner Ragnar och Britt, som båda är 90 år. De äter alltid wienerbröd, trots att dottern Cissi erbjudit sig att baka något annat.

Visst blir det många sociala evenemang, men Gudrun tycker också att det är skönt att vara för sig själv ibland.

– Det är aldrig långsamt när jag är ensam. Tycker själv att jag är väldigt trevlig.

Nu fyller hon 80 år och då samlas både släkt och vänner. De har lånat lokalen bredvid matsalen hemma på Allégården och där blir det öppet hus på födelsedagen. Kvällen innan blev det middag på Lörudden.

– Vi i familjen har alltid tyckt om och varit bra på att fira födelsedagar. Nu blir det nog tårt- och kakbuffé att njuta av.

Mer läsning

Annons