Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är säljchefen som en gång sjöng för påven

/

Som ung drömde Britta Scharin om att gå vidare med sång och musik.
I stället blev det ekonomi och i dag jobbar hon som säljchef. Men sången finns i allra högsta grad kvar – Britta är sedan många år tillbaka sopran i Sundsvalls kammarkör.
Första framträdandet var inför självaste påven.

Annons

Britta Scharin slår sig ner i soffan på den soldränkta altanen och ger ett lugnt och samlat intryck. Att hon nu fyller 50 är inget som känns det minsta läskigt.

– Nej, inte alls. Jag minns att det var på ett annat sätt när pappa fyllde 50. Det kom gubbar i kostym, och känslan är att 50 var äldre då än vad det är nu, säger hon.

En solig dag som denna tänker hon mer på att ta en tur med motorcykeln. En relativt ny hobby som tog fart tack vare särbon Mats. För ganska precis tre år sedan tog hon mc-kort.

– Jag har alltid tänkt att det skulle vara häftigt. Brorsan körde när jag var yngre, men jag trodde inte att jag skulle fixa det. När Mats hade anmält sig till en kurs samma år som vi träffades sporrade det mig att skaffa körkort. Det är skitkul och en otrolig frihetskänsla.

En annan typ av frihet får hon genom körsången.

Som 18-åring blev hon en del av Sundsvalls kammarkör, som leds av Kjell Lönnå. Och det efter en nervös uppsjungning inför Lönnå själv på Sveriges Radio.

Men körledaren får ursäkta. Brittas första riktiga framträdande var snäppet värre.

– Påsken 1984 var vi i Vatikanen och sjöng för påven Johannes Paulus II under en privat audiens på långfredagen. Han tyckte nog om det. Efteråt lade han handen på axeln och välsignade oss.

Bortsett från ett uppehåll när barnen Gustav och Maja var små har Britta stannat kvar i kören. Det blir i regel träning en gång i veckan och turné en gång i månaden. Därmed lever barndomsdrömmen om att syssla med sång och musik.

Hon trivs med gemenskapen i den 45 man starka kören – och inte minst med att ha Kjell Lönnå som ledare.

– Han är en underbar ledare som både kräver och ger. Jag har lärt mig mycket av honom.

Och just de där ledaregenskaperna har varit en viktig inspiration i Brittas jobb som chef.

När föräldrarna ville att Britta skulle bli något "riktigt" i stället för att satsa på musiken halkade Britta in på den ekonomiska banan i mitten av 1980-talet.

Så småningom öppnades en lucka hos Bröderna Edstrand (i dag BE Group Sverige) som verkar inom stålbranschen, och där har hon blivit kvar. För snart fyra år sedan avancerade hon till säljchef för region Sundsvall, som täcker in ett stort område. Något som passar Britta perfekt.

– Det är väldigt spännande och ingen dag är den andra lik. Jag är väl en sån som vill kunna vara med och påverka, och då känns den rollen vettig, säger hon.

Mer läsning

Annons