Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill göra skillnad: "Man lyckas inte alltid, men jag försöker"

/
  • Cina Nordenö älskar när det är full fart och go, men hon trivs också väldigt bra med tystnaden och lugnet i Östtjärn.

En passion för att hjälpa människor som har det svårt har lett Christina "Cina" Nordenö genom livet. Dels i yrket som mentalskötare, och dels i den politiska karriären.

Annons

Cina Nordenö tycker om att befinna sig där det händer saker. Att hon fyller 60 år känns overkligt och jättekonstigt.

– Jag tecknade livförsäkring när jag var 20 år. Då tyckte jag att 60, det var gammalt. Nu har de hört av sig för att börja betala ut, och jag känner mig inte gammal. Det var lite roligt.

I sin ungdom utbildade sig Cina till mentalskötare, och har jobbat inom psykiatrin sedan dess.

– Jag har alltid älskat människor och velat hjälpa, särskilt dem som har det svårt. Jag har ett otroligt stort hjärta för de människorna.

För 20 år sedan var hon med och startade upp Trampolinen, en dagverksamhet för personer med psykisk ohälsa. De jobbar ut mot kunder med gräsklippning, biltvätt och liknande sysslor. För vissa är det ett steg på vägen i arbetslivet, andra har hittat sin plats.

– Man måste våga puffa ut dem som är redo ur boet, precis som med ungarna hemma. Men man får separationsångest, det blir som en familj. Det är viktigt att alla känner sig behövda, och rings efter om de inte dyker upp. Det är någon i teamet som saknas annars.

Den politiska banan började när Cina blev arbetsplatsombud på jobbet. Då retade hon sig otroligt mycket på Kommunals ombudsman, och bestämde sig för att själv engagera sig fackligt.

– Den där ska få en knäpp på näsan tänkte jag, säger hon och skrattar.

Tio år jobbade blev det på Kommunal innan politikerrollen kallade.

– Man kan inte påverka allting som facklig, då behöver man bli politiker. Det är jätteroligt att kunna vara med och påverka och bestämma.

Familjens stöd gjorde att hon vågade ta steget. "Du törs!" och "vad är det värsta som kan hända?" var kommentarerna som gav resultat.

Cina sitter i dag med i nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration, där hon har varit med sedan starten. Det politiska jobbet faller till stor del tillbaka på människosynen.

– Ibland tänker jag tillbaka, och vet att jag har gjort skillnad för folk. Då blir jag stolt. Man lyckas inte alltid, men jag försöker i alla fall.

Någon längtan bort från Sundsvall har aldrig funnits. Cina växte upp i Skönsberg, och hade fram till i fjol ett hus i Granlo. Nu är barnen utflugna och hon och maken bor på heltid i den före detta sommarstugan i Östtjärn. Huset, som är ombyggt till året runt-boende, ligger ett stenkast från farföräldrarnas stuga som Cina spenderade sina barndomssomrar i. Att hon trivs är det ingen tvekan om.

– Det är så härligt att komma hem efter långa dagar och bara njuta av tystnaden.

Några intressen förutom politiken finns det knappt tid till.

– Jag läser mina två deckare på sommaren, resten av året läser jag bara handlingar.

Men varje år hittas det tid till en utomlandsresa. Mycket Sydamerika har det blivit, och favoritstället är Kuba.

– Vi åker till olika ställen hela tiden, men när jag har sett allt jag vill se – vilket aldrig kommer att hända –, vill jag åka tillbaka till Kuba.

Det här året hade Cina siktet inställt på Sri Lanka, men så blev det inte.

– När jag sade till min man att "nu bokar jag, nu trycker jag på knappen", så var han tvungen att avslöja att barnen ger mig en resa till Gran Canaria med hela familjen i födelsedagspresent. Det ska bli jätteroligt!

Födelsedagen firas med öppet hus och kalas. Som sagt, det ska hända saker hela tiden. På gott och ont.

– Ibland när jag får en idé på jobbet möts jag av ett "nej!", skrattar Cina.

Mer läsning

Annons