Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hövding som inte glömmer sitt gamla revir

/
  • Västernorrlands förre landshövding Gerhard Larsson tycker sig numera ha slagit av på takten när han som pensionär

Han är inte född i länet, anammade knappast dialekten och har större delen av sitt liv bott och arbetat på annan plats.
Västernorrland har ändå gjort bestående intryck på Gerhard Larsson.
– Jag upplevde en väldig glädje och fick god feedback i det jag höll på med, säger den förre landshövdingen.

Annons

Under åren 2000 till 2008 var han regeringens främsta ställföreträdare och chef för länsstyrelsen i Västernorrland, hade sitt residens i Härnösand och gjorde sig känd som en särdeles aktiv ämbetsman som tog alla chanser att lobba för fler jobb, större inflyttning och att ge kulturen och idrotten plats.

I dag bor Gerhard Larsson i centrala Stockholm och kvarvarande kopplingar till norrlänet är engagemanget i styrelsen för ett bolag inom hotell- och restaurangbranschen, där Hotel Baltic i Sundsvall ingår, samt Ekonomiforskningsstiftelsen med flera Sundsvallsaktiva företag. Och så säger han sig äga en representabel samling konstverk signerade flera av våra framstående konstnärer. Gerhard Larsson följer även nyhetsutvecklingen i länet, men väljer att ducka i den nu så infekterade sjukhusfrågan.

Benämningen "norr" och "väster" var för övrigt något han ville ändra på i länsnamnet under sin tid här, eftersom det ger en klang av något som ligger långt borta och åt fel håll från huvudstaden och dess möjligheter. Där gick Larsson på pumpen, men en hel del annat genomfördes.

Med sin förmåga att dra i rätt kontakttrådar, strukturera material och ena krafter har Gerhard Larsson ett finger med i såväl att Höga Kusten blev ett världsarv 2001, att Mitthögskolan blev universitet 2005 och Sundsvallsbrons tillkomst.

– Det var en rolig tid att få arbeta i och för Västernorrland, och inte minst att få inrätta priset Årets västernorrlänning och lyfta fram olika personligheter. Samtidigt finns det säkert saker som kunde ha gjorts bättre. Till exempel lyckades inte alla företag att växa trots ekonomisk stöttning. Det finns många duktiga entreprenörer och företagare, men man vill inte vara "eljest" och framhäva sitt goda resultat.

Själv beskriver Gerhard Larsson sig som en arbetsnarkoman, även till sitt pensionärsskap kopplat diverse engagemang.

– Fast i dag är jag bara ordförande i fyra styrelser, förutom att jag även är rådgivare inom välfärdsfrågor, säger han.

Huset vid Medelhavet utanför Nice får numera oftare besök, liksom sommarstället i Stockholms skärgård. Gerhard Larsson har även mer tid för sin stora familj, är flitig morgonjoggare och besökare av kulturevenemang inom teater och musik.

Ett välljudande skorrande "r" i uttalet vittnar om småländskt ursprung och arbetsfältet har varit stora delar av landet. Gerhard Larsson var till exempel statssekreterare i den första borgerliga regeringen (1976-1979) och grundade statliga Samhall och förblev dess koncernchef i 20 år.

Troligen är han med sina 25 utredningar också den som anlitats mest av olika regeringar under gångna 40 åren som utredare. Bland de reformförslag Gerhard Larsson lagt fram, som antagits av riksdagen och alltjämt gäller märks insatserna för funktionshindrade och särskilt utsatta grupper. Sådana reformer är LSS-lagen, diskrimineringslagen, rätten till gratis hjälpmedel för funktionshindrade, Handikappombudsmannen, särskolereformen, specialskolor samt vård och behandling av personer med missbruk/beroende av alkohol och droger.

– Jag gillar att vara med och påverka, säger Gerhard Larsson och det låter mycket trovärdigt.

Mer läsning

Annons