Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundraårsfirande med kunglig glans

/
  • Marta Hedin firade sin 100-årsdag med barn, barnbarn och barnbarns barn. Och ett kungligt telegram.

Marta Hedin, Härnösand, firade i helgen sin 100-årsdag med närmaste släkten.

Annons

Marta, som i släkten alltid heter Karin, efter sitt mellannamn, växte upp i Stigsjö som sjunde och yngsta barn i en lantbrukarfamilj. När hon var 17 år hörde dåvarande kyrkoherdefamiljen Rhudin av sig, de behövde ett hembiträde. Hon var van vid kroppsarbete i lantbruket och det var också mycket sådant att göra, som att bära in vatten och ved och att elda i kakelugnarna, när hon flyttade till prästgården. När kyrkoherden gick i pension och flyttade till Uppsala följde hon med dit. Men när prästfamiljen inrättat sig där, klarade de sig själva. Karin fick då plats hos en läkarfamilj i Uppsala med sommarställe på Öland, vilket var ett spännande arbete med två unga pojkar att hålla reda på och sköta. Läkaren blev snart överläkare i Östersund och då blev det att följa med dit.

I slutet på 1930-talet utbildade hon sig till mentalsköterska i Umeå och arbetade på Umedalens sjukhus till 1944, då hon flyttade till Härnösand och anställdes på Gådeå sjukhus. År 1947 gifte hon sig med telemontören Georg Hedin, och 1952 köpte de ett hus på Sockenvägen i Härnösand. Där byggde hon upp en trädgård som till och med fick pris av Hushållningssällskapet. Karin hade ett mycket stort trädgårdsintresse och odlade många slags blommor men även grönsaker, potatis och bär. Att vara ute i trädgården och i skog och mark var av stort intresse för henne.

Efter sin pensionering lärde hon sig att väva flamsk vävnad och med den energi som karaktäriserat henne blev det en omfattande produktion av stora och små tavlor. Hon höll på med denna hobby i över 30 år och gjorde då hela 1500 vävnader, det flesta skänkta till släkt, vänner och som presenter.

Efter att ha bott i sitt hus i 50 år (hon blev änka 1991), flyttade hon 2002 till en lägenhet och bor nu på Ängecentrets trygghetsboende. Karin drabbades vid 97 års ålder av en stroke som gjorde henne förlamad i vänster sida och hon har sedan dess varit rullstolsburen.

Karin gladdes mycket åt att barn, barnbarn, barnbarns barn och andra släktingar kom till hennes 100-årsdag samt att få telegram från HM Konung Carl XVI Gustaf.

Tord Eriksson

Mer läsning

Annons