Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid Kamél 101 år

/

Annons

101 år fyller den 8 oktober Ingrid Kamél, Sundsvall.

Ingrid är mycket musikalisk och har till för några år sedan gärna spelat gitarr och orgel när hon fått tillfälle. Helt på gehör och utan noter. När barnbarnet Niklas vann Sikta mot stjärnorna år 2000 var hon vid 87 års ålder med i tv-studion i Stockholm och följde utgången med stort engagemang och intresse.

Ingrid föddes med efternamnet Nilsson Ruda i kapellet i Norrböle, Attmar. Efter en tid gick flyttlasset till Svartvik där pappan var vaktmästare i kapellet där. Som sjuåring återvände Ingrid med familjen och bosatte sig i Sörböle, grannbyn som hon var trogen under större delen av sitt verksamma liv. Vid sin sida hade hon då som nu sin lillasyster Ingegerd, 93. Ingrid har bott på Allégården sedan 1988 och sedan ett par år tillbaka finns Ingegerd åter under samma tak.

Redan i sin tidiga ungdom dök mannen med stort M upp i Ingrids liv, Fridolv Kamél. De fick ett långt äktenskap och sammanlagt 58 år tillsammans. Strax efter Fridolvs bortgång vid 80 fyllda flyttade Ingrid till Allégården där hon alltså fortfarande bor – och trivs. Hon känner stor tacksamhet för all god omvårdnad som här erbjuds.

I unga år bestod tillvaron till stor del av hårt arbete från morgon till kväll. Ingrid var bara 14 år då hon fick tjänst som piga hos en bonde i Njurunda. Ingrid arbetade också i telefonväxeln i Maj som ung. Så småningom blev det familjebildning och på den tiden skötte man om sina gamla i hemmet, vilket betydde att hon som ung kvinna fick arbeta såväl med jordbruk som att ta hand om sin svärmor.

1954 flyttade familjen till ett lite större jordbruk i Sörböle, med el, telefon och rinnande vatten. Samtidigt var det ett mer arbetskrävande jordbruk. Ingrid var ensam på dagarna då Fridolv arbetade med vägbyggen, svetsning med mera då jordbruket inte var så stort att det bar sig.

1965 började hon att förvärvsarbeta på Sundsvalls sjukhus förlossningsavdelning. Hon städade där och det var en tid som hon gärna återkommer till. Nu fick hon tjäna egna pengar och även få uppskattning för ett väl utfört arbete. Vid 62 års ålder gick Ingrid i pension och flyttade så småningom hem med sin man till den gamla gården i Sörböle.

Hemstället är kvar i familjen då det övertagits av dottern Lillian som flyttat tillbaka efter 26 år i Stockholm.

Mer läsning

Annons