Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är impulsiv och tar ut svängarna"

/

Inger Lagervall i Sundsvall kan se tillbaka på ett innehållsrikt liv med mycket sång, musik och resor. Mest av allt uppskattar hon sin stora familj med tre barn, lika många barnbarn och sju barnbarnsbarn.
Här är hennes egen berättelse.

Annons

"85-siffrorna berör mig inte, citerar Ingrid Bergman. 'Att åldras är som att bestiga ett berg. Man blir lite andfådd men man får en underbara utsikt'.

Om min tidiga uppväxt har jag skrivit i hembygdsföreningen i Sundborns årsbok 2013. Född på Önsgärdet i Sundborn, två år i småskolan, två år i folkskolan och fem på Läroverket i Falun, realinjen. Så var det dags för examen. Hellre än att leka läste jag högvis med böcker, tecknade helst i blyerts, jag spelade piano och sjöng, hade tagit pianolektioner. Hade långa, varma sommarlov i fäboden med sena kvällsbad i Flosjön. Mjölk hämtade jag i ladugården hos kossorna, och trädde smultron på strå.

Jag är stolt mor till tre barn, sonen Berndt (1949) och tvillingarna Lena och Lars (1950), alla är födda på Falu BB. Min familj är stor och go'. Förutom de tre barnen med respektive har jag tre barnbarn med respektive, och sju barnbarnsbarn som jag älskar. Två hundar och en hamster finns också i familjen.

Sång och musik berikar mitt liv. Den nystartade kören Mousiké tillsammans med mångåriga Selångers döttrar konsert i Bryssel år 1982, med uppförande av "Axion Esti" samt Mikis Theodorakis mest kända sånger (i vilka han deltog och dirigerade) är mitt vackraste körminne.

Jag spelar piano, gärna 40–50-talsschlager, men helst psalmer. Musikalisk åder? Min morfars mor var född Moraéus.

Från år 1974 var utlandsresorna på egen hand täta och många till storstäderna men också till de välkända turistorterna med spännande möten med kulturer och människor. Den grekiska ö-världen omfamnade mig, särskilt Samos med gamla fiskestaden Pythagórion, "Pyttan".

Resan till Bali, kallad "Världens morgon" 1998 gjorde jag i en grupp på 16 personer från olika hörn av världen. Vi flyttade in i eget hotell Palm Garden i Sanur. Jag stiftade nya bekantskaper, det var varmt och fuktigt och i epicentrum Montague Ullman, M.O. professor, och seminarium om drömmar. Seminariet hölls på engelska, att tyda, att tolka drömmar.

Med min Olympuskamera fotograferade jag personer, nära och kära och motiv ur stadsbilder. ST har publicerat några av fotona från vår vackra stenstad och husen på Storgatan. Många motiv har jag funnit på Norra stadsberget. Där är så nära jag kan komma min barndoms fäbod, jag älskar norra.

Efter att ha yrkesarbetat från år 1951, hundra procents tjänst, fram till årsskiftet 1994-95 kunde jag njuta mitt otium. Jag bara trivdes i läkarsekreterarjobbet.

Fortsätter nu mitt liv i böckernas värld, läser allt utom deckare. Gör några gympapass i veckan och utövar qigong till stilla musik i mitt hem. Fixar och donar i mitt arbetskök, är bra på att baka kanelbullar och att göra toscakaka.

Jag kan också bara vara, sätta mig i den svarta pinnafåtöljen, vila blicken på ån där gula näckrosor guppar på det mörka vattnet. Ser millennieparken med vackra planteringar och grönska, en viss sjötrafik med båtar som forsar förbi, liksom de blå trampbåtarna.

När tillfälle ges åker jag till släkt och vänner i Dalom. De känslomässiga banden är starka. Ett utmärkt tillfälle är nu den 14 juli.

Jag är impulsiv och tar ut svängarna. Blir det 'too much' ibland kryper jag in i skalet som den kräfta jag är.

Mer läsning

Annons