Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen filosoferar mycket

/
  • Jörgen Boo har funderat mycket på sakernas tillstånd och kommit fram till att det är svårt att veta något över huvud taget.
  • Jörgen Boo har funderat mycket på sakernas tillstånd och kommit fram till att det är svårt att veta något över huvud taget.
  • Jörgen Boo bär både förlovningsring och vigselring.

Vi kan inte vara säkra på att vi vet någonting. Det är devisen för Jörgen Boo som titulerar sig som både matematiker och filosof. Nu fyller han 50 år.

Annons

Matematik kanske verkar vara en konkret och definitiv vetenskap vid en första anblick, men det är den inte. Det kan Jörgen Boo intyga efter en ingenjörsexamen och en doktorshatt från Chalmers tekniska högskola.

– Filosofin är mer konkret än matematiken, säger han.

Jörgen Boo har ett stort intresse för de båda vetenskaperna och har alltid haft filosofin i bakhuvudet under sin utbildning.

– Allt har syftat till att utveckla mina färdigheter som filosof. Jag ville prova på något av det mest komplicerade man kan göra, säger han.

Det började med en kurs i radiofysik, sedan hamnade han på den matematiska banan.

–På något vis handlade det om dåligt självförtroende. Jag ville bevisa för mig själv att jag verkligen kunde tänka. Det var mer en slump att det blev en försörjning sedan, säger han.

Jörgen Boo har ett långt och varierat yrkesliv bakom sig. Bland annat har han varit arbetsledare inom flygvapnet, jobbat som systemutvecklare och forskat och undervisat på Chalmers i Göteborg. När Mittuniversitetet sökte personal till den matematiska institutionen flyttade han till Sundsvall. Han har bland annat varit drivande i utvecklingen av forskarutbildningen inom matematik.

Jörgen har även hållit inspirerande föreläsningar för att få gymnasieelever att intressera sig för ett ämne som kanske inte är det allra mest populära.

– I skolan är det bara trista kalkyler. Man ser inte att det det finns en själ bakom. Det var otroligt kul att träffa många entusiastiska ungdomar. De fick en kick av att få höra att allt som lärarna har sagt till dem är fel –taget med en stor nypa salt förstås, säger han.

Jörgen Boo jobbar inte alls för tillfället. Han är sjukskriven på grund av utmattning och många dagar är det en utmaning att bara ta sig utanför dörren. Intressena har fått stå åt sidan och just nu känns det omöjligt för honom att kunna komma tillbaks till arbetslivet igen.

– Sjukreglerna skapar en stressituation och jag tycker att jag har stängts ute från alla vettiga sätt att komma tillbaks. Jag hoppas på det som läkarna säger att jag behöver, nämligen lugn och ro. Då kommer jag kunna börja leva igen. Jag har inte gjort det på länge, säger han.

Efter många år av vetenskapliga och filosofiska funderingar har Jörgen Boo blivit allt mer övertygad om att det är svårt att vara helt säker på att man vet någonting.

– Det finns en riktning inom filosofin som kallas solipcismen. Den säger att det enda man kan vara säker på är att man själv existerar, man kan inte veta något annat. Riktigt så extrem är inte jag. Men vi har en kunskapshorisont och det som finns utanför den kan man inte komma åt, säger han.

Mer läsning

Annons