Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna med civilkurage och stil

/

Ingegärd Krantz har bott nära Selångersån i hela sitt liv. Först på Norrmalm och sedan 1958 i samma lägenhet på Storgatan en bit uppströms.
Här omskrivs hon av sondottern Rebecca Krantz.

Annons

"Lilla farmor med det vackra och ullmjuka silverhåret, vars silkeslena händer med en trygg smekning kan ta bort all oro. Det är något speciellt att möta de där djupblå ögonen, hon är ... unik. Det är inte åldern som gör henne mest unik, det är hela hennes väsen. Vi är många runt omkring farmor som känner en sådan stolthet för att hon alltid har valt att vara sig själv och gått sin egen väg. Hon har klarat sig själv, och velat klara sig själv, vid tillfällen då andra kanske skulle gett vika. Hon har pysslat och donat till förmån för alla de runt omkring henne.

Farmor var en av de första kvinnorna på Norrmalm som valde att arbeta, och vid sin sida hade hon sin make, Einar Krantz, min käre farfar, som var man nog att förstå att även hon ville och skulle få ta plats. Det var en självklarhet. Hon arbetade fram till sin pension inom mode, vilket fortfarande genomsyrar henne. När vi för några år sedan gifte oss, matchade hon min vita klänning med gröna detaljer genom att bära en lång vacker mörkgrön klänning med vita pärlsmycken till. Det är min farmor det. 100 år. Nytänkande.

Det är heller inte för intet hon i sina yngre dagar kallades Glader, det är så hon alltid har bemött sin omgivning. Nära till skratt och en humor med självdistans. Även när jag som liten kastade spelpjäserna på henne i frustration över att ha förlorat ett parti Fia med knuff skrattade hon, och vände det dåliga humöret till något gott med sin busiga blick. Det är få förunnat att få berikas med att ha en så varmhjärtat människa med så stor integritet i sin närhet, sin tillvaro och i sin familj.

Civilkurage har ingen ålder, det har min farmor bevisat många gånger. Hon har gått fram vid bråk inne i centrum och tagit slynglarna i örat och skällt ut dem efter noter, att de inte haft mer vett än att slåss med varandra. Eller som den gången hon hotade med att kasta en blomkruka i huvudet på en fönstertittare om han inte snabbt begav sig därifrån.

Aktiv är bara förnamnet på farmor. Skidåkning, cykling, promenader mm har stimulerat henne genom åren. Om somrarna kunde man se farfar, som var en hejare på gammeldans, svänga runt en nätt farmor i en hambo på logen. När hon väntade sonen Bo hindrade det henne inte från att fortsätta vara aktiv, hon cyklade långa sträckor, varvid läkaren påpekade att fru Krantz nog skulle ta och lugna ned sig lite.

Sportintresset finns kvar, farmor älskar att titta på det mesta i sportväg (framför allt tennis), och kan vända på dygnet bara för att få se bra sport. Ja, se den kvinnan."

Mer läsning

Annons