Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magdalena är inte den som sitter och gnäller

/
  • Magdalena Flemström förverkligade något av en dröm när hon och maken Nils-Erik köpte sin Pontiac Trans Am. Givetvis vilar en V8-motor under huven. ”Det är kul när det låter”, säger Magdalena.
  • Magdalena Flemström trivs ute i naturen, och hon är inte rädd för att arbeta med kroppen.

Som liten lekte hon med barbiedockor i stadshuset, samtidigt som pappan var på möten. Föga visste Magdalena Flemström då att hon själv en gång skulle gå samma bana.

Annons

V8:an mullrar på ett sätt som kan få vem som helst med minsta bilintresse att rysa av välbehag. Magdalena Flemström lägger i ettan och kör iväg i sin nyinköpta Pontiac Trans Am från parkeringen på Fränstaskolan.

50-årskris? Nja, bilar har alltid varit ett intresse, och särskilt sådana som för lite (o)väsen.

– Det är häftigt med lite under huven, och det är kul när det låter. Vi körde slut på vår förra och bestämde oss för att köpa en rolig bil, säger hon.

Och motorintresset slutar inte där.

– Jag har länge velat ta mc-kort men inte riktigt vågat. Det får bli nästa projekt.

För allmänheten är Magdalena mest känd som centerpolitikern som blev oppositionsråd efter valet 2006 – och för många som läraren som varit runt på olika skolor i kommunen.

Viljan att bli lärare hängde till viss del ihop med viljan att bli politiker.

I skolan engagerade Magdalena sig i elevrådet och var inte direkt den som höll tyst när hon tyckte att något var fel.

– Då sa jag ifrån och gjorde något åt det. Jag såg till exempel till att vi fick en fikaautomat med O´boy till skolan. Jag ville gärna vara med och organisera saker och ting.

Var det självklart att du skulle bli lärare?

– Ja, det var det nog. Jag reagerade över att mina klasskamrater som hade det kämpigare i skolan hamnade utanför. Det ville jag göra bättre.

Nästan lika självklart var det för Magdalena att engagera sig politiskt. Och det trots erfarenheterna med sin pappa Ragnar, som ofta var iväg på sammanträden.

– Jag var med honom många gånger i stadshuset och lekte med barbiedockor medan han jobbade. Men jag tyckte ju inte om när han for iväg på kvällsmöten.

Det började i Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, i Sundsvall mitt i den brinnande kärnkraftsfrågan under 1980-talet. Med de hemska kärnkraftsolyckorna färska i minnet och orättvisor som en annan viktig drivkraft bestämde sig Magdalena för att inte bara "sitta och gnälla", som hon uttrycker det

I samband med att hon väntade sitt första barn med maken Nils-Erik flyttade paret till Ånge kommun, där Magdalena så småningom fortsatte sin politiska bana.

Efter kommunalvalet i Ånge 2006 var det inte självklart vem som skulle ta över som oppositionsledare efter centerpartisten Tage Påhlsson, som klev av efter att ha suttit i många år. Klart var att man ville ha in någon yngre med nya idéer. Valet föll på Magdalena Flemström.

– Först tänkte jag att jag inte skulle klara av det, jag hade ju inte suttit så länge. Men det gav sig och jag fick ett bra samarbete med kommunalrådet, och vi hade ett bra arbetsklimat i kommunstyrelsen.

För knappt två år sedan valde hon dock att hoppa av när både orken och engagemanget tröt.

– Det var jobbigt att bli så offentlig. Man håller alltid marginalerna åt rätt håll och tänker sig för en extra gång. Till slut blev det för mycket.

I dag sitter hon visserligen kvar som ersättare i kommunstyrelsen, men i en mer anonym roll. I stället får hon mer tid till att vara ute och greja vid huset i Munkbysjön, mer känt som Sveriges mittpunkt.

– Vi flyttade till min mans släktgård för två år sedan. Jag trivs bra med den samvaro som finns där, och det är en väldigt aktiv by, säger hon.

Mer läsning

Annons