Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiklärare med många strängar på lyran

/
  • Under en skoluppgift fick eleverna intervjua sina lärare, och då fick Kerstin beskriva sig själv med ett ord. Svaret blev

Med hjälp av musiken har hon rest och upplevt mycket, träffat sin man och flyttat till Stöde.
Kerstin Brandell-Svensson är kör- och sånglärare, och engagerad på många olika håll.
– Jag tror på att våga prova nya saker, säger hon.

Annons

I ett klassrum på Skvaderns gymnasieskola har musikeleverna körlektion. Kerstin Brandell-Svensson guidar dem genom stämmorna till "Sommarpsalm”. Nu är det inte långt kvar till skolavslutningen, och då ska allting vara färdigt.

– Efter några nötningar till på den här så kommer den sitta jättebra.

Kerstin har haft vikariatet som kör- och sånglärare i två och ett halvt år. Innan dess jobbade hon som klasslärare i grundskolan, men musiken har hela tiden funnits med vid sidan av.

Intresset fanns redan under uppväxten i Alfta. Både sång och fiolspel fanns med från tidig ålder. Fiolen redan från första klass, och det första soloframträdandet som sångerska skedde i femman.

– Vi var inte direkt någon musikfamilj, men jag kommer i håg att jag satt och sjöng med pappa i bilen.

Genom fiolen växte ett intresse för folkmusik fram, och där ingick även en hel del dansande.

Dansen ledde sedan till att Kerstin träffade Lennart. Fast det var foxtrott, och inte gammeldans, som förde dem samman.

Gården i Stöde är maken Lennarts föräldrahem, och där bor de med sönerna Simon och Einar, en hund och två hästar.

Ridning är ett av de senare tillkomna intressena.

– Det började med att jag red hos en kollega, och märkte att det gjorde gott för måendet. Att rida ger ett lugn och jag var i en stressig period i livet.

Med företaget Sweden4u försöker Kerstin och kollegan Naomi locka turister till Stöde. En av aktiviteterna som erbjuds är tur med häst och vagn.

Efter flytten till Stöde startade Kerstin upp flera körer. I dag leder hon bland annat en gospelkör, en ungdomskör och en projektkör med barn och ungdomar av elva nationaliteter.

Hon är även programansvarig för Stöde musikvecka, och sjunger i band.

Eftersom jag håller mycket på med körer och musik, förknippar många mig med det. Jag får höra att det är roligt att titta på mig när jag dirigerar.

Musikintresset delas av hela familjen, och ibland uppträder de fyra medlemmarna tillsammans under namnet Familjen Svensson.

Trots kärleken till Stöde tycker Kerstin mycket om att resa. Att 40-årsdagen firas utomlands är därför inget konstigt. Den här gången är det Kroatien som lockar, där har ingen i familjen varit förut.

– Jag satt häromdagen och räknade efter, och kom fram till att jag med den här resan har varit i 18 länder på 27 olika resor.

Favoritstället för hela familjen är Maui på Hawaii. Första gången Kerstin var på Hawaii var med Sundsvalls kammarkör, som hon sjöng i. Sedan har familjen varit där två gånger.

– Man fastnar för det. Allt är så annorlunda, färgerna och djuren till exempel. Samtidigt kan man göra sig förstådd på engelska. Genom att resa får man nya perspektiv på vardagen.

Någon 40-årskris känner Kerstin inte av. Hon har däremot kommit till insikt om att det gäller att passa på att göra det man vill i livet.

– Att byta arbetsplats och inse att ”oj, jag kunde det här också är otroligt bra. Det borde fler göra.

Körlektionen är slut, och eleverna lämnar klassrummet.

– Det är trevliga och motiverade elever, bra kollegor och roligt att jobba. Jag jobbar mycket utifrån barn och ungdomars kreativitet, och utvecklas samtidigt kreativt själv. Jag trivs jättebra här.

Mer läsning

Annons