Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturintresserad jubilar

/

Bernt Larsson föddes i ett hörn av Hälsingland som ligger i Härjedalens kommun, men tillhör Jämtlands län. Den sextionde födelsedagen, den 14 januari, ska han fira i ett annat hälsingehörn – med familjen.

Annons

När han lämnade hembygden i Ängersjö blev det först Färila, sedan Årskogen. Båda gångerna var det kärleken som fick honom att flytta. Till vardags är Bernt Larsson servicetekniker inom vattenkraft och även på fritiden håller han sig gärna vid vatten – fiske är ett stort intresse. Däremot inte jakt – men han äger skog och är medlem i Naturskyddsföreningen och tycker fler borde fundera över vad naturen betyder:

– Människor har för lite kunskap om naturen. Vi uttömmer våra tillgångar. Det är precis som indianerna säger: vi ärver inte jorden, vi lånar den av våra barn ... Men, det är fruktansvärt svårt att få någon som engagerar sig, alla har så mycket att göra. Och samma sak är det med politiken, där är nyrekryteringen katastrofalt låg, säger Bernt som är landstingspolitiker och ledamot i styrelsen för Sjukvårdspartiet.

– Där har jag varit med i tio år. Tidigare var jag med i Rädda Ljusdalsbygden. Jag vill verka lokalt. I rikspartier kan de ha annan åsikt på riksplanet än lokalt, och det kan vara svårt att driva frågor man är intresserad av i ett rikstäckande parti, tror Bernt, som tycker samhället blir allt mer egocentriskt:

– Folk engagerar sig bara för det de själva har nytta av. Var och en är sin egen lyckas smed, att göra något nyttigt för samhället är man inte intresserad av, säger Bernt, som tycker samhällsfrågor är viktiga. Bland annat därför har han engagerat sig i byafiber i Gnarp:

– Jag har alltid haft ett teknikintresse och detta är verkligen till gagn för bygden. Detta är framtiden. Och, ska vi göra något för glesbygden får vi göra det själva, resonerar Bernt Larsson.

Mer läsning

Annons