Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njuter av friluftslivet

/
  • Birgitta Blomén fyller 60 år i dag och drömmer om att få åka på en fiskesafari i varmare vatten, till exempel i Indiska oceanen.

Birgitta Blomén har bytt Stöde och Medelpad mot Ångermanland men trivs fortfarande med skogspromenader, bärplockning och småviltsjakt. Svamp tål hon dock inte längre.

Annons

Birgitta Blomén fyller 60 år i dag. Hon har nära till friluftsliv i skog och mark i byn Grillom där hon bor sedan tre år. Det var kärleken till maken Lasse som förde henne till Grillom.

– Det är så mysigt att bara vara ute. Jag är en friluftsmänniska och tycker om att plocka bär. Men svamp tål jag inte, det upptäckte jag för tre-fyra år sedan. Jag blev dålig, magsjuk, av kantareller. Jag försökte flera gånger, men det var så. Det är tråkigt, säger Birgitta.

När hon tidigare bodde i Stöde var hon med i ett jaktlag och jagade älg.

– När jag flyttade hit blev det lite struligt att åka till Stöde för att jaga. Min gubbe är också jägare så vi jagar småvilt, hare till exempel. Och vi fiskar på sommaren.

Birgitta har bott på flera platser i Norrland, lite beroende på vart kärlek och jobb har fört henne. Hon växte upp i Västerhus utanför Örnsköldsvik.

– Jag var 16 när jag flyttade hemifrån, fick egen lägenhet och började jobba. Mitt första jobb var på Domus i Örnsköldsvik, i grönsaksdisken om jag minns rätt.

Hon var även bud åt Domus.

– Jag körde varubuss. Om de handlade själv kunde de få maten hemkörd för fem kronor, men ringde man och beställde mat som plockades ihop, då kostade det tio kronor. Jag hade även hemkörning av kapitalvaror.

Vid 24 års ålder fick hon sitt första barn, en dotter, och därefter följde fyra flickor till.

Hur är det att ha bara flickor?

– Det är jätteroligt, vi har mycket kontakt. Det är bara synd att de bor så långt bort. Fyra av flickorna bor i Vaggeryd i Småland och en bor i Nedansjö utanför Sundsvall.

Hur hamnade de i Vaggeryd?

– Ja, det undrar jag med ibland. En träffade en kille och flyttade dit, och tjejerna saknade varandra så de andra flyttade dit.

Sin födelsedag kommer hon därför att fira i Småland, på restaurang i Jönköping.

– Det var bättre att jag och min man for ner dit än att alla skulle komma upp hit.

Birgitta har även båda sina föräldrar kvar i livet, i Själevad, och en äldre syster i Örnsköldsvik.

Hon har även bott i Mjällom och arbetat som kablagemontör, och i Sundsvall i flera år.

– Jobbet på hjälpmedelscentralen i Sundsvall är det bästa jag haft. Jag hade jättefina arbetskamrater där.

Hon började på lagret och arbetade sedan i kundtjänst. Just nu skolar hon in sig på ett administrativt jobb i Sollefteå inom landstinget.

När hon inte jobbar trivs hon med att göra saker som att måla och tapetsera. Birgitta och maken Lasse har själva satt ihop sin sommarstuga i Gålsjöskogen av ett flyttat hus från Åre.

– Vi är ganska händiga både han och jag, vi håller på med det mesta.

Hur känns det att fylla 60?

– 60 låter så gammalt, jag känner mig inte gammal. Men det känns bra.

Mer läsning

Annons