Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Erik Wålinder 80 år

/

Annons

80 år fyller den 22 maj Per-Erik Wålinder, Sundsvall.

Per-Erik föddes i Karlstad och fram till skolåldern bodde familjen på olika platser, från Tärnaby i norr till Sävsjö i söder. 1942 flyttade familjen som hade utökats med en son, Olof, till Hemse på södra Gotland där pappan fått sin första fasta tjänst som provinsialläkare.

Utsattheten under kriget märktes påtagligt, till exempel när båten Hansa torpederades, det var båtförbindelsen till fastlandet, och när en amerikansk flygande fästning nödlandade utanför Hemse. Mot krigsslutet kom en ström av baltiska flyktingar till Gotland ofta i mycket små och dåliga båtar, många klarade inte överfarten.

1948 flyttade familjen, som utökats med ännu en son, Jonas, till Sundsvall där Per-Erik fortsatte på läroverket och sedan flyttade till Uppsala för medicinska studier. Under ett sommarvikariat som gipsare på kirurgmottagningen träffade Per-Erik sin blivande fru Birgitta. När hon avslutat sina studier på småskoleseminariet i Lycksele återkom hon till Uppsala och de gifte sig och fick tre barn, Robert, Eva och Magnus. Efter specialistutbildning på ögonkliniken disputerade Per-Erik på farmakologiska institutionen.

1971 blev han chef på ögonkliniken i Sundsvall och fick vara med och planera det nya sjukhuset. Där fick ögonkliniken 24 vårdplatser, främst för katarakt- och glaukomoperationer. Patienterna fick då ligga inne en till två veckor efter operation. Det har sedan skett en fantastisk utveckling av ögonvården, främst operationstekniken. Nu får patienten åka hem direkt efter operationen och ögonkliniken behöver inga egna vårdplatser.

Efter pensioneringen har Per-Erik ägnat sig åt att träffa barn och barnbarn som alla bor på andra håll, vara med i Odd Fellow, sköta sommarstället tillsammans med frun Birgitta och resa, gamla bilar speciellt Lancia. Det har blivit mer tid att läsa både skön- och facklitteratur. Särskilt finns intresset kvar för glaukom, men även varför närsyntheten på senare tid ökat i många länder, speciellt i Ostasien. Det forskas intensivt om orsakerna till denna ökning.

Efter en planerad höftoperation hoppas Per-Erik kunna fira födelsedagen i hemmet.

Mer läsning

Annons