Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony har hjärtat i Liverpool

/
  • Tony Tomley har sina rötter i Liverpool. Rummet i källaren är inrett med fotbollsklubbens färg och dekor.
  • Tony Tomley fyllde 50 år härom veckan. Det vill han inte göra någon stor sak av.

Han spelade i det engelska ungdomslandslaget i volleyboll och var en av Englands mest lovande ungdomar i fotboll. Liverpool och Svartvik är två klubbar där han har delar av sitt hjärta. Sedan 1992 bor Tony Tomley i Sundsvall och trivs med det.

Annons

Bland fotbollsmänniskor i Medelpad är Tony Tomley välkänd. Tony har hunnit med en karriär både som spelare och tränare sedan han blev medelpading 1992.

I dessa sportkretsar är det ett lika välkänt faktum att Tony Tomley har sina rötter i Liverpool i England. Tonys föräldrar var båda i restaurangbranschen och pubägare i staden som är mest känd för musik och fotboll. Familjen flyttade några gånger och drev pubar i olika delar av Liverpool.

Tonys pappa Fred var en framgångsrik fotbollsspelare i Liverpool och spelade bland annat två A-lagsmatcher.

Tony växte således upp med fot bollen och i pubmiljöerna. Idrottsverksamheten var stor i skolan och det blev naturligt för Tony att syssla med en rad olika sporter.

– Jag tyckte att det var roligt med all sport och ville prova på det mesta, säger Tony, som tidigt hade framgångar i bland annat volleyboll.

I volleyboll var han lagkapten i ungdomslandslaget som 16-åring. Det blev även rugby, friidrott och cricket.

Inom fotbollen var Tony Tomley en av Englands mest lovande ungdomar. Han var mer eller mindre ungdomsproffs som lärling hos Liverpool. Han var på gränsen till landslaget när han råkade ut för ett komplicerat benbrott 1982, som 17-åring.

– Skadan avgjorde att fotbollen inte blev mitt fortsatta heltidsyrke, förklarar Tony, som dock fortsatte att spela på något lägre nivåer.

Tonys blivande fru Karin var i England där hon kände några av Tonys vänner i Liverpool. De träffades första gången 1987. Båda blev medlemmar i ett turnerande cirkussällskap där de bland annat åkte skridskor. Cirkusen turnerade i Europa och Sydamerika.

Tony och Karin blev ett par och de gifte sig i svenska kyrkan i Liverpool 1990. Tony fortsatte först i sin familjs fotspår och drev några pubar tillsammans med hustrun.

Karin ville dock hem till Sverige och 1992 gick flyttlasset till Sundsvall. Karin anställdes vid Sundsvalls sjukhus som sjuksköterska medan Tony läste in den svenska gymnasiekompetensen och utbildade sig inom elektronik. Yrkesvalet blev mättekniker.

Tony engagerade sig i fotbollen i Medelpad både som spelare och tränare.

– Jag fick tidigt bra kontakt med Svartviks IF och där spelade jag i några år. I Svartvik har jag fortfarande en del av mitt hjärta, säger Tony.

Han fortsatte i flera fotbollsklubbar och just nu är han tränare för GIF Sundsvall pojkar 17 i division I.

För sju år sedan flyttade familjen in i en villa i Bosvedjan. Där bor Karin och Tony tillsammans med barnen Zoe, 16 år, tolvåringarna Alex och Kim samt hunden Elton.

Det är särskilt ett rum i villan som visar var Tony har sina rötter och vilket lag han brinner för. Inredningen är en hyllning till Liverpools fotbollslag. En långvägg och biljardbordets tygduk har Liverpools röda färg. På väggen står bokstäverna YNWA som står för ”You’ll never walk alone” vilket är Liverpool-lagets ”nationalsång”.

Det finns ett talesätt i Liverpool som stämmer rätt bra på Tony Tomley: ”You can take the boy out of Liverpool but you can’t take Liverpool out of the boy”.

– Jag älskar Sverige och har blivit försvenskad. Jag dricker till exempel kaffe på morgonen. Men mitt ursprung från England finns alltid där och jag åker ju tillbaka för att hälsa på släkt och vänner med jämna mellanrum, förklarar Tony.

Tony Tomley fyllde 50 år härom veckan. Det är något han försökt att inte tänka på. Åldern är bara siffror.

Han har fullt upp med ungdomsfotbollen som han brinner för. Och han är självklart engagerad i barnens idrottande inom olika sporter och föreningar. På senare år har Tony blivit road av att laga mat. Han är bra på att grilla och att tillaga saker från det indiska köket.

Mer läsning

Annons