Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisk är Torbjörns festmat

/

Torbjörn Fernaeus kockdrömmar satte fart redan när han som elvaåring såg en intervju med stjärnkocken Werner Vögeli. Nu fyller han 50 år och har hunnit med 32 år i yrket.

Annons
Lite feltajmat är det att fylla jämnt mitt i de hektiska julbordsveckorna. Men Torbjörn Fernaeus har bestämt sig. Den här gången ska han fira.
Han är född i Järvsö där pappan arbetade som polis. Familjen flyttade till Färila där Torbjörn gick i skolan. När han började i sjuan ville han helst ha matlagning som tillval trots att det inte fanns ett sådant. Lärarna förstod att han var mycket intresserad och han fick som han ville. På sommarloven under högstadietiden arbetade han i restaurangen i Stadshotellet. Efter två års utbildning på restaurangskola i Sandviken, fick han jobb som kock i Bollnäs.
En hovmästarinna där rekommenderade honom att söka arbete på Knaust vilket han gjorde. Från 1973 fram till att Knaust lades ned 1978 fick han en lärorik tid tillsammans med Anna Brodin.
Hon var Sveriges duktigaste kock på fisk. Tack vare henne tycker jag mycket om fisk, säger Torbjörn, som även hade sommarrestaurangen Vindhem som arbetsplats.
Efter en kort tid på Aveny fick han anställning hos Kenneth Krook som var först i Sverige med cateringmat. Därefter följde fyra år på Strand med Jörgen Fischer som chef och tio år på Villa Marieberg. I tre år skötte han Golfrestaurangen i Skottsund. Från 1993 har han drivit en egen restaurang, Fernaeus gastronomiska i Hantverkshuset på Skönsmon.
När jag startade restaurangen kändes det lite osäkert med det här läget lite utanför centrum. Men folk kommer hit från andra delar av stan.
På restaurangen serverar han husmanskost till lunch. Han är även kock vid representationsmiddagar i Villa Haga.
Det är roligt att ha fått laga mat till de flesta toppmännen inom industrin. Jag har också haft kungen som matgäst.
Middagar vid bröllop, kick off, svensexor och andra fester ingår också i hans uppdrag.
Sin egen festmat tänker han låta andra fixa när han har mottagning i Villa Haga på fredag.

Torbjörn Fernaeus
Yrke: kock
Familj: hustrun Carola, sönerna Peter, Stefan och Kristian och kelhunden Selma.
Bor: i Sundsvall
Intressen: trumspel på hobbybasis
Aktuell: fyller 50 år på torsdag.

Mer läsning

Annons