Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedag Adolf Berencruetz

Annons
90 år fyller i morgon måndag Adolf Berencruetz, Sundsvall
Jubilaren är född och uppvuxen i Sundsvall. Efter skolgång i Sundsvall utbildade han sig till elingenjör i Stockholm. Det var då ont om arbetstillfällen för ingenjörer, så efter avslutade studier började han som elmontör vid Svartviksfabriken i avvaktan på ett mer avancerat arbete.
1933 blev Adolf rekommenderad en befattning som ingenjör vid SCA i Sundsvall. Arbetet innebar planering och skötsel för allt elmontagearbete vid fabriker, sågverk och kraftstationer i Sundsvallsområdet. Därjämte har Adolf även planerat om- och nybyggnationer av anläggningar belägna i Kramfors, Holmsund, Lycksele och Munksund.
Hos SCA stannade Adolf till 1950 då han tillträdde en tjänst som chef för el- och instrument-
avdelningen vid Norrbottens Järnverk AB i Luleå. Uppgifterna utökades senare till att också innefatta ansvaret för allt underhållsarbete, även det mekaniska. Vid NJA blev Adolf kvar till sin pensionering 1980.
Adolf gifte sig med Dottis 1940. De fick tre barn. 1984 flyttade de tillbaka till Sundsvall. Dottis avled 1998.
Adolf har alltid motionerat. Främst på listan står gymnastik, långpromenader, skidåkning, simning och i yngre år även brottning. Inom brottningen var han ett tungt namn, där han ibland tränade med dåvarande mästaren John Nyman på dennes egen begäran.
1988 startade Adolf en gymnastikgrupp för pensionärer i Skönsberg. Gymnastiken blev mycket uppskattad med stort deltagarantal. Gymnastikgruppen finns fortfarande med i stort sett samma program som Adolf införde.
Högtidsdagen firas i lugn trivsamhet med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Övrig uppvaktning undanbedes.

Mer läsning

Annons