Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedag Werner Urban

Annons
Konditorn och bagaren Werner Urban fyller 60 år i morgon. Efter en elakartad lunginflammation med komplikationer har han fått lov att dra ner på takten lite så firandet blir av den lugnare sorten, tillsammans med familjen och de närmaste vännerna.
Mjöl och socker har varit och är viktiga ingredienser i hans liv. Fotboll en annan. Nu siktar han på att besöka sitt gamla hemland Tyskland 2006 då fotbolls-VM går av stapeln där.
Han är född och uppvuxen i Lübeck och utbildade sig till konditor och bagare i hemlandet. Till Sverige kom han 1962 och är sedan länge stolt svensk medborgare.
Då bosatte han sig i Vallentuna, Stockholm, där han träffade Ångeflickan Siv. Hon blev senare hans maka och familjen flyttade till Dalarna där de bodde i några år. Werner arbetade som konditor och engagerade sig i fotbollslivet på platsen.
Till Sivs hemtrakter gick flyttlasset 1970 då familjen slog sig ner i Erikslund. Sin militärtjänstgöring gjorde han som 27-åring då han kockade på F4 i Östersund. Efter tolv år som Konsumbagare i Ånge slog han till och öppnade eget 1982, Ånge Bageri AB, som han fortfarande driver. Det har varit roligt men hårt arbete med arbetstimmar på 60-70 timmar per vecka.
Fotbollsintresset är som sagt stort. Tidigare var han tränare i Wiskans IF och har fått både brons- och silvermedalj från Svenska Fotbollförbundet för sina insatser som tränare. Han har även spelat själv och sin sista seriematch gjorde han som 46-åring. Numera följer han fotbollen framför tv:n istället. Idrott i största allmänhet engagerar honom och han har sprungit Stockholm maraton. Resor är ett annat intresse och bara det finns sol är Werner nöjd med resmålet. Några drömresor har han redan klarat av, bland annat till Karibien.
Han är fortfarande sjukskriven efter lunginflammationen och vill passa på att berömma den fantastiska personalen på Sundsvalls sjukhus, som gav honom ett sådant trevligt bemötande och bra omvårdnad under hans mer än månadslånga sjukhusvistelse.
Om jag var miljonär skulle jag bjuda personalen på sjukhuset på ett stort party. Nu är jag ju inte det, men några tårtor kommer det att bli i alla fall, säger Werner.

Anna-Karin Saad

Fakta Werner Urban
Bor: Erikslund, Ånge
Familj: hustrun Siv, tre utflugna döttrar och fyra barnbarn
Intressen: fotboll
Aktuell: fyller 60 år den 14 mars

Mer läsning

Annons