Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar fredag 12 augusti

/

Annons
Skådespelerskan Sickan Carlsson fyller 90 år på fredag (12/8).
Stockholm (PM)
Sickan Carlsson var den svenska filmens ledande kvinnliga stjärna i många år från 30-talets mitt. Hon kom fram inom revyteatern och efter filmen "Landstormens lilla Lotta" 1939 blev käcka Sickan en superstjärna. Det blev sammanlagt 45 filmer, bland annat en handfull med Hasse Ekman som motspelare och regissör på 50-talet. (PM)
-
Författaren Kerstin Thorvall fyller 80 år på fredag (12/8).
Stockholm (PM)
Kerstin Thorvall började som modetecknare, men övergav den karriären för litteraturen och har blivit en av våra mest självutlämnande författare. I "Det mest förbjudna" från 1976 skrev hon exempelvis om sitt hat till sin mor. Hon har även skrivit öppet om kvinnlig sexualitet och erotik, vilket har retat många kritiker, men gett henne en trogen kvinnlig publik. Just på födelsedagen ges hennes nya diktsamling, "Jag är en grön bänk i Paris" ut. (PM)
-
Förre EU-kommissionären Anita Gradin fyller 72 år på fredag (12/8).
Stockholm (PM)
Anita Gradin blev Sveriges första EU-kommissionär. Mellan 1994 och 99 hade hon bland annat ansvar för invandrarfrågor. Det blev krönet på en imponerande politisk bana. Anita Gradin satt i riksdagen i 24 år och blev 1982 invandrarminister och sedermera utrikeshandelsminister. Efter en tid som ambassadör i Slovenien gjorde hon comeback och blev EU-kommissionär 1994. (PM)
-
Skådespelaren Thommy Berggren fyller 68 år på fredag (12/8).
Stockholm (PM)
Thommy Berggren slog igenom i Bo Widerbergs filmer "Barnvagnen" och "Kvarteret Korpen" 1963 och blev en världsstjärna i Widerbergs "Elvira Madigan" fyra år senare. Berggren har även gjort stora roller på Dramaten, bland annat i regi av Bergman och Alf Sjöberg. Från 90-talet och framåt har han även arbetat som regissör på nationalscenen. (PM)
-

Bildtexter:

fd050812_1.jpg
Anita Gradin
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mer läsning

Annons