Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar fredag 13 maj

Annons
Advokat Henning Sjöström fyller 83 år på fredag (13/5).
Stockholm (PM)
Henning Sjöström är spjutkastaren från Burträsk som blev en av våra första "kändisadvokater". Han har debatterat i tv, synts på kändisfester och skrivit böcker om sina egna kriminalfall. Sjöström har varit advokat i många kända rättegångar, från Haijby-affären på 1950-talet till La Reine-härvan nästan 50 år senare. Efter oegentligheter under La Reine-härvan blev Henning Sjöström av med sin advokattitel i fem år, men fick tillbaka den vid 75 års ålder. (PM)
-
Vissångaren och konstnären Carl-Anton Axelsson fyller 72 år på fredag (13/5).
Stockholm (PM)
Carl-Anton är stockholmsskildrare först och främst. Både som sångare och konstnär använder han ofta huvudstaden och dess skärgård som miljö. 1962 slog han igenom med dunder och brak i "Hylands hörna" som vissångare. Under ett drygt decennium från början av 80-talet var han dessutom programledare för ett eget underhållningsprogram i tv från Vitabergsparken i Stockholm. (PM)
-
Sångaren Lasse Berghagen fyller 60 år på fredag (13/5).
Stockholm (PM)
Lasse Berghagen abdikerade härom året efter att ha varit sommarens konung i tio år som programledare för "Allsång på Skansen" i tv. Det senaste åren han har gjort en krogshow på Chinateatern i Stockholm. Berghagen skivdebuterade som vissångare 1965, var framgångsrik schlagerartist på 70-talet och har även spelat fars och gjort krogshow. På senare år har han även gett ut diktböcker och en julskiva. (PM)
-
Systembolagets VD Anitra Steen fyller 56 år på fredag (13/5).
Stockholm (PM)
Anitra Steen är numera gift med statsminister Göran Persson och har haft två svåra år efter alla skandaler i Systembolaget där hon är vd sedan 1999. Hon arbetade på Finansdepartementet under Kjell-Olof Feldts tid som finansminister och har sedan gjort karriär inom olika delar av statsförvaltningen. (PM)
-
Sångaren Peter Gabriel fyller 55 år på fredag (13/5).
Stockholm (PM)
Peter Gabriel var med och grundade Genesis tillsammans med några skolkamrater som 16-åring. 1975 lämnade han symfonirockarna för en solokarriär. Han har främst gjort sig känd för sina banbrytande musikvideor, bland annat till sin låt "Sledgehammer". På senare tid har Peter Gabriel mest engagerat sig mot musiktjänsten Napster på Internet.
-
Sångaren Stevie Wonder fyller 55 år på fredag (13/5).
Stockholm (PM)
Stevie Wonder (han döptes till Steveland Morris) är blind sedan födseln, men en sällsynt begåvad musiker och låtskrivare. Han upptäcktes av skivbolaget Motown och debuterade på skiva redan som tolvåring. Under en period i början av 1970-talet kom några skivor som anses vara bland de viktigaste soulskivor som spelats in. Bland hans hitlåtar anses exempelvis "For once in my life", "Superstitious" och "I was made to love you" vara klassiker. På senare år har Stevie Wonder tillbringat mycket tid i Afrika och dragit ner på skivutgivningen.
-
Prins Carl Philip fyller 26 år på fredag (13/5).
Stockholm (PM)
Prins Carl Philip hann vara kronprins i nästan ett år innan Sverige införde kognatisk tronföljd så storasyster Victoria kunde komma först i successionsordningen. Precis som sin storasyster har Carl Philip studerat ett par år i USA och läser nu grafisk design. Däremellan gjorde han värnplikten. Prinsen blev fänrik innan utbildningen var klar. (PM)
-

Bildtexter:

fd050513_1.jpg
Anitra Steen fyller 56 år den 13 maj.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Mer läsning

Annons