Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar fredag 15 april 2005

Annons
Professor Ulf Linde fyller 76 år på fredag (15/4).
Stockholm (PM)
Ulf Linde sitter i Svenska Akademien sedan 1977. Han är konstkritiker och introducerade bland annat Jackson Pollocks konstnärskap för en större svensk publik. Sedermera blev han chef för Thielska galleriet i Stockholm mellan 1977 och 97. Ulf Linde har även verkat som översättare. (PM)
Poeten Tomas Tranströmer fyller 74 år på fredag (15/4).
Stockholm (PM)
Tomas Tranströmer är en av våra mest lästa poeter, som även översatts till många utländska språk. Den senaste, \"Den stora gåtan\", kom i fjol. Kanske hade han fått Nobelpriset om han inte varit svensk. Redan debutsamlingen \"17 dikter\" från 1954 blev uppmärksammad. Han har ofta återkommit till sina hemtrakter i Stockholms skärgård i sin diktning. (PM)
Författaren och politikern Jeffrey Archer fyller 65 år på fredag (15/4).
Stockholm (PM)
Jeffrey Archer är en skandalomsusad politiker och författare av bästsäljande böcker, men hans liv innehåller minst lika mycket intriger som hans historier. Han var en av Thatchers favoriter inom det konservativa partiet samtidigt som han skrev romaner. Den politiska karriären fick ett abrupt slut för när han fick fyra års fängelse för mened i en rättegång mot en skandaltidning. Han avtjänade hälften av tiden i fängelset. (PM)
Sångaren Jerry Williams fyller 63 år på fredag (15/4).
Stockholm (PM)
Jerry Williams är ju Sveriges rock \'n\' rollkung. I början av 60-talet slog han igenom med gruppen Violents, som även spelade i Tyskland. Han har flitigt spelat i folkparkerna under fyra decennier. 1989 fick han en nytändning i karriären med hitlåten \"Did I tell you\" och har sedan dess också flitigt gjort egna shower, nu senast \"Ringside\" i Stockholm. I sommar blir det stor sommarturné. (PM)
Förre samordningsministern Jan Nygren fyller 55 år på fredag (15/4).
Stockholm (PM)
Jan Nygren hade kunnat bli statsminister. För nio år sedan var han en av tre utpekade kandidater efter Ingvar Carlsson, men han valde familjen före karriären och blev istället vd för Riksbyggen. Numera är han vice vd på Saab. Jan Nygren var SSU-ordförande mellan 1978 och 84 och var sedan statssekreterare i flera departement. (PM)
-

Bildtexter:

fd050415_1.jpg
Poeten Tomas Tranströmer fyller 74 år på fredag (15/4).
Foto: Maja Suslin/SCANPIX

Mer läsning

Annons