Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar fredag 16 december 2005

/

Annons
Författaren Arthur C Clarke fyller 88 år på fredag (16/12).
Stockholm (PM)
Arthur C Clarke anses vara en av 1900-talets stora science fiction-författare. Han skrev manuset till Stanley Kubricks epokgörande film "År 2001 - ett rymdäventyr". Andra kända böcker är "Mot nya världar" och "Möte med Rama". Bland annat anses Clarke ha förutspått kommunikationssatelliterna. På 1950-talet flyttade han till Sri Lanka. (PM)
-
Skådespelerskan och filmregissören Liv Ullmann fyller 66 år på fredag (16/12).
Stockholm (PM)
Liv Ullmann slog igenom i Ingmar Bergman-filmer, som "Persona" och "Viskningar och rop". Cirkeln slöts i "Saraband", med Erland Josephson, som gick i tv härom året. På egen hand har Liv Ullmann utmärkt sig som regissör, bland annat med "Kristin Lavransdotter". (PM)
-
Tv-journalisten Gunnel Werner fyller 64 år på fredag (16/12).
Stockholm (PM)
Gunnel Werner är en av våra mest rutinerade journalister i radio och tv. Hon har en karriär i radion bakom sig, bland annat som utrikeskorrespondent i Beirut och Paris. Och som programledare för "Kanalen" i P1. I fem år ledde hon veckomagasinet "Veckan" i SVT. (PM)
-
Musikern Benny Andersson fyller 59 år på fredag (16/12).
Stockholm (PM)
Benny Andersson är mitt uppe i sin tredje karriär. Först var han tonårsidol i Hep Stars på 60-talet, därefter världsstjärna i odödliga Abba på 70-talet och det senaste decenniet har han skrivit musikalerna "Chess", "Kristina från Duvemåla" och "Mamma Mia!" tillsammans med Björn Ulvaeus. Den senare är en musikal som erövrar världen på flera olika språk just nu. (PM)
-
Fotbollspelaren Roland Sandberg fyller 59 år på fredag (16/12).
Stockholm (PM)
Roland Sandberg var anfallsstjärna i det svenska fotbollslandslaget som bland annat kom femma i VM 1974. Han vann skytteligan i Allsvenskan två gånger med Åtvidaberg och blev sedan proffs i Kaiserslautern i Västtyskland. Karriären förkortades på grund av efterhängsna skador. Sandberg bor numera i Skåne och har efter karriären varit tränare, bland annat i Kalmar FF. (PM)
-

Bildtexter:

fd051216_1.jpg
Benny Andersson
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mer läsning

Annons