Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar fredag 2 september

/

Annons
Datorinnovatören Andrew Grove fyller 69 år på fredag (2/9).
Stockholm (PM)
Andrew Grove föddes i Ungern, flydde undan sovjettrupperna vid invasionen 1956 och kom till USA där han började studera och sedermera hjälpte till att bygga upp ett av världens största dataföretag, Intel. Företaget utvecklade både RAM-minnet och mikroprocessorn, utan vilken ingen dator fungerar. 1987 blev Andrew Grove vd för Intel och är nu en av världens rikaste personer. (PM)
-
Gitarristen Janne Schaffer fyller 60 år på fredag (2/9).
Stockholm (PM)
Janne Schaffer är Sveriges mest kände artist och har spelat med dem alla. Han har varit studiomusiker sedan 1970 och har spelat med både Abba och egna Electric Banana Band. Mest har han kanske jobbat med kollegan Björn J:son Lindh, både i gruppen Hörselmat, men också med att spela klassisk musik och i kyrkor. (PM)
-
Tennisspelaren Jimmy Connors fyller 53 år på fredag (2/9).
Stockholm (PM)
Jimmy Connors var en av Björn Borgs främsta rivaler på 70- och 80-talet. Den kaxige amerikanen förlorade Wimbledon-finalen två gånger till Borg, men vann turneringen två gånger och US Open fem gånger. Han vann hela 109 turneringar och var rankad världsetta i 268 veckor. På ålderns höst fick han en nytändning och spelade faktiskt in på 90-talet för att sluta först som 40-åring. (PM)
-
Skådespelaren Keanu Reeves fyller 41 år på fredag (2/9).
Stockholm (PM)
Keanu Reeves vars förnamn faktiskt betyder "frisk bris över bergen" på hawaiianska är en av Hollywoods bäst betalda skådespelare, mycket tack vare framgången med "Matrix", som även fått två uppföljare. Men efter några lyckosamma ungdomsfilmer var det faktiskt tunt med biosuccéer innan actionfilmen "Speed" fick karriären på rätsida 1994. (PM)
-
Boxaren Lennox Lewis fyller 40 år på fredag (2/9).
Stockholm (PM)
Lennox Lewis drog sig först för två år sedan tillbaka, som oomtvistad proffsvärldsmästare i tungviktsboxning, den första på 48 år som dragit sig tillbaka utan att ha förlorat sin titel i en match. Han var även den första brittiska tungviktsvärldsmästaren på hundra år. 2003 vann han sin sista titelmatch över Vitailj Klitjsko. Lewis vann titeln från Evander Holyfield i Las Vegas 1999. Han vann OS-guld 1988 och inledde sin proffskarriär ett år senare. (PM)
-
Skådespelerskan Salma Hayek fyller 37 år på fredag (2/9).
Stockholm (PM)
Salma Hayek är född i Mexiko och leder vågen av latinska skådespelerskor i Hollywood tillsammans med Penélope Cruz och Jennifer Lopez. Hon fick sitt genombrott i actionfilmen "Desperado" 1995 och har senare gjort roller i filmer som "Kärlek vid andra ögonkastet", "54" och "Wild wild west". I fjol spelade hon bland annat den mexikanska konstnären Frida Kahlo på vita duken. (PM)
-

Bildtexter:

fd050902_1.jpg
Janne Schaffer
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Mer läsning

Annons