Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar fredag 7 oktober

Annons
Biskop Desmond Tutu fyller 74 år på fredag (7/10).
Stockholm (PM)
Desmond Tutu var en av de starkaste aktivisterna mot apartheid i Sydafrika. Han var bland annat ärkebiskop i Kapstaden och därmed den anglikanska kyrkans överhuvud i Sydafrika mellan 1986 och 1996. 1994 fick han Nobels fredspris. Efter apartheids fall fick han uppdraget att leda sannings- och försoningskommissionen som utrett övergrepp begångna under apartheidåren. (PM)
-
Författaren Rolf Börjlind fyller 62 år på fredag (7/10).
Stockholm (PM)
Rolf Börjlind är en av våra största satiriker och flitigaste manusförfattare. En av hans första figurer var "Papphammar", som Gösta Ekman gestaltade. Senare har han arbetat mycket med Lorry-gänget och skrivit manus till "Morrhår och ärtor" och flera Beck-filmer. Han regisserade själv "Dödlig drift". (PM)
-
Skådespelerskan Gunilla Nyroos fyller 60 år på fredag (7/10).
Stockholm (PM)
Gunilla Nyroos gjorde sig ett namn för tv-publiken redan 1971 i "Hem till byn". Hon var även med i "Raskens", men det var som Moa Martinson i tv-serien "Moa" som Gunilla Nyroos blev folkkär 1986. Hon har även varit flitigt använd av Lars Molin som alltid gav hennes matiga roller i sina tv-produktioner, kanske allra mest minnesvärt i "Tre kärlekar". Gunilla Nyroos är född i Vasa i Finland och kom till Sverige som femåring. (PM)
-
Fotbollspelaren Ralf Edström fyller 53 år på fredag (7/10).
Stockholm (PM)
Ralf Edström var 70-talets främsta målgörare i svenska fotbollslandslaget. Storhetstiden kom lagom till VM 1974 då han med fyra mål förde Sverige till femteplatsen i turneringen. Tyvärr förstörde skador karriären. Redan i slutet av 70-talet var det slutspelat i landslaget. I Sverige representerade han Åtvidaberg och Göteborg. Proffs var Ralf Edström i bland annat PSV och Standard Liège. Sedan 1986 är han populär expertkommentator i "Radiosporten". (PM)
-
Cellisten Yo-Yo Ma fyller 50 år på fredag (7/10).
Stockholm (PM)
Yo-Yo Ma är en av världens mest kända cellospelare. Han föddes i Paris av kinesiska föräldrar och började tidigt spela cello. Han känner sig hemma i såväl det mindre kammarmusikformatet som i konsertsammanhang. Yo-Yo Ma samarbetade bland annat med Tan Dun om filmmusiken till "Crouching tiger, hidden dragon", som vann en Oscar häromåret. I december kommer han till Sverige för att spela på Nobelkonserten i Stockholm. (PM)
-
Sångerskan Charlotte Perrelli fyller 31 år på fredag (7/10).
Stockholm (PM)
Charlotte Perrelli är van att balansera mellan olika karriärer. Hon började som dansbandssångerska, slog igenom i Wizex och på egen hand i schlager-EM 1999, som hon vann. Sedan dess har det blivit turnéer med Robert Wells, julkonserter, discoplattor och programledarjobb både för Melodifestivalen i SVT och "Super troupers" i TV4. (PM)
-

Bildtexter:

fd051007_1.jpg
Gunilla Nyroos
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mer läsning

Annons