Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar fredag 9 september

/

Annons
Författaren Marianne Zetterström fyller 93 år på fredag (9/9).
Stockholm (PM)
Marianne Zetterström, signaturen Viola, är journalist och författare som medverkat i Svenska Dagbladet sedan 1938. Hon är änka efter Kar de Mumma, men har skapat sig ett eget namn med personliga kåserier som har fungerat som halvpersonliga dagböcker. Hon har även medverkat i Idun och Månadsjournalen. (PM)
-
Skådespelaren Bertil Norström fyller 82 år på fredag (9/9).
Stockholm (PM)
Bertil Norström debuterade som skådespelare redan 1945 och gjorde i början många operettroller. Han var även regissör och var i många år engagerad vid Norrköpings stadsteater. I slutet av 70-talet flyttade han till Stockholms stadsteater. Norström har även gjort flera uppmärksammade tv-roller, bland annat i tv-serien "Varahuset". (PM)
-
Skådespelaren Jan-Olof Strandberg fyller 79 år på fredag (9/9).
Stockholm (PM)
Jan-Olof Strandberg pensionerade sig från Dramaten häromåret efter en karriär där han tillhörde nationalteaterns ensemble i nästan 40 år. Han var Dramatenchef mellan 1975 och 81 och har gjort många paradroller, ofta i uppsättningar med parhästen Ernst-Hugo Järegård. Bland annat "I väntan på Godot", "Tartuffe" och "Till Damaskus". Det har även blivit minnesvärda roller för tv-teatern, exempelvis som häradshövdingen i "Markurells i Wadköping". (PM)
-
Keramikern Lisa Larson fyller 74 år på fredag (9/9).
Stockholm (PM)
Lisa Larsons verk finns hemma hos många svenskar. Hon arbetade som formgivare vid Gustavsberg mellan 1954 och 1980. Både med unika pjäser och serieproduktion. Hon har blivit mest känd för sina figurer i chamotterat stengods, det vill säga gods med grovkornig yta. Lisa Larson har även designat keramik för andra tillverkare och finns utställd på bland annat Nationalmuseum och många andra nordiska museer. (PM)
-
Ishockeytränaren Curt Lundmark fyller 61 år på fredag (9/9).
Stockholm (PM)
Curt Lundmark nådde stor framgång som förbundskapten för Tre Kronor i början av 90-talet. Bland annat blev det OS-guld i Lillehammer 1994 för ishockeylandslaget. Lundmark spelade i dåvarande Allsvenskan i tio år och har varit tränare för bland annat Västerås och HV71 samt i Finland och Tyskland. De senaste åren har han varit expertkommentator i SVT. (PM)
-
Musikern Dave Stewart fyller 53 år på fredag (9/9).
Stockholm (PM)
Dave Stewart bildade med Annie Lennox duon Eurythmics som skördade enorma framgångar, framförallt i Sverige, på 80-talet med sin musik. Hitlåtarna hette bland annat "Sweet dreams" och "When tomorrow comes". Sedan Eurythmics splittrades för ett decennium sedan har Stewart arbetat med filmmusik och som producent. (PM)
-
Skådespelaren Hugh Grant fyller 45 år på fredag (9/9).
Stockholm (PM)
Hugh Grant slog igenom stort för drygt tio år sedan i "Bitter moon" och "Fyra bröllop och en begravning". Men några olyckliga rollval och en olycklig incident, då han greps av polis med en prostituerad i bilen i Los Angeles, gjorde att karriären avstannade. Men nu är han på gång igen, senast sågs han i "Om en pojke" och "Two weeks notice - kärlek på jobbet". (PM)
-
Författaren Liza Marklund fyller 43 år på fredag (9/9).
Stockholm (PM)\nLiza Marklund har gett ut fem böcker om journalisten Annika Bengtzon och hennes äventyr. Det var med "Sprängaren" som genombrottet kom för fem år sedan. Och nu säljer hon böcker över hela världen. Liza Marklund arbetade som journalist innan genombrottet. Precis som sin hjältinna Annika arbetade hon på kvällstidningar, men även på TV4. (PM)
-

Bildtexter:

fd050909_1.jpg
Liza Marklund
Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Mer läsning

Annons