Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar lördag 13 augusti

Annons
Skådespelerskan Meta Velander fyller 81 år på lördag (13/8).
Stockholm (PM)
Meta Velander arbetade i över 30 år på Stockholms stadsteater, ofta tillsammans med skådespelande maken Ingvar Kjellson. Men hon blev också känd för sin medverkan i flera stora tv-produktioner. Bland annat i "Någonstans i Sverige", "Rederiet" och "Pip-Larssons". Senast gjorde hon en av rollerna i Carin Mannheimers "Solbacken avd E". (PM)
-
Kubas president Fidel Castro fyller 79 år på lördag (13/8).
Stockholm (PM)
Fidel Castro har varit diktator på Kuba i drygt 45 år och har fortfarande makten i ett järngrepp med förtryck av oliktänkande som följd. Det var 1953 som den unge juristen på allvar tog upp kampen mot dåvarande diktatorn Batistas regim. Hans revolutionära rörelse fick stort folkligt stöd och tog över makten efter ett framgångsrikt gerillakrig 1959. (PM)
-
Travkusken Olle Goop fyller 62 år på lördag (13/8).
Stockholm (PM)
Olle Goop är en av Sveriges mest kända travkuskar. Och en av de bästa. 2002 blev han förste svenske körsven att nå 6 000 segrar i karriären. Han tog sin första travseger i april 1966 och har sedan dess varit i toppen. Han inledde sin karriär som travtränare på Rättviksbanan, men flyttade till Åby där han tog sin första championatseger 1973. (PM)
-
Förra statsrådet Lars Engqvist fyller 60 år på lördag (13/8).
Stockholm (PM)
Lars Engqvist satt i regeringen i drygt sex år, men utsågs i fjol till landshövding i Jönköpings län och blev även ordförande i SVT. Engqvist var socialminister, men innan han kom in i regeringen 1998 var han minst lika känd som journalist inom den socialdemokratiska pressen och var chefredaktör i tio år på Arbetet. Innan dess var han bland annat ordförande i SSU. (PM)
-
Ambassadör Margareta Winberg fyller 58 år på lördag (13/8).
Stockholm (PM)
Margareta Winberg är numera Sveriges ambassadör i Brasilien, men ser trots att hon befinner sig på andra sidan jordklotet till att alltid figurera i tidningsrubrikerna. Hon var länge ansvarig för jordbrukspolitiken och jämställdheten i regeringen, men blev senare vice statsminister och var regeringens främste EMU-motståndare. Winberg var lärare i tio år i Krokom innan hon blev politiker på heltid. Den politiska basen finns inom det socialdemokratiska kvinnoförbundet där hon var ordförande i fem år. (PM)
-
Fotbollspelaren Thomas Ravelli fyller 46 år på lördag (13/8).
Stockholm (PM)
Thomas Ravelli gjorde 143 landskamper som målvakt i det svenska landslaget, vilket är rekord. Han blev folkhjälte efter sin insats i VM 1994 i USA med två fenomenala straffräddningar mot Rumänien i kvartsfinalen. Han vann Uefacupen 1987, åtta SM-guld med Öster och IFK Göteborg, fick Guldbollen 1981 och delar nu sin tid mellan föredrag och reklamuppdrag. (PM)
-

Bildtexter:

fd050813_1.jpg
Lars Engqvist
Foto: Maja Suslin/Scanpix

Mer läsning

Annons